X
 
 

"Под игото", обяснено за културни и възпитани хора

17755 59
"Под игото", обяснено за културни и възпитани хора
Снимка: wikipedia
Едно интервю броди из страната, а в него Харалан Александров твърди, че турското робство е метафора, а не стига, че е метафора, ами и тази метафора обслужва целите на руския империализъм. С масажиране на слепоочията и затруднена концентрация от струпване на толкова много нови, любопитни и неочаквани неща за нас, ние ще предложим на автора на тези твърдения още няколко идеи от този род, с които да се затвърди напълно цялата работа. 

1. "Под игото" с бележки под линия 

В този роман предлагаме да се въведат известни уточнения. Например заглавието "Под игото" да бъде пояснено със звездичка, която да води към бележка под линия, а тя да гласи: 

"Под игото" е метафорично название, чиято цел е да отведе читателя към определени възрожденски романтически представи, служещи по-скоро, за да обяснят самите поетични настроения на Възраждането; нека уважаемият читател бъде културно и исторически снизходителен към силно преувеличеното твърдение, че видиш ли става дума за иго, робство или нещо подобно. Читателят може да научи каквото може да се научи за онези напечени времена, но в никакъв случай да не настръхва към турци и чорбаджии и по-добре да си остане само с възвишението, но не и с лека злобица в сърцето, която патриотични организации току-виж разпалили и после отиде работата и станал лош човек. Понеже разбираме, че Иван Вазов е нямало как да предположи, че някъде в началото на XXI век ще лъсне като бял ден, че всичко това не било точно робство, а там едно нещо друго дето е по-тъй-някак-си-един-вид-като-цяло-друго, ние сега, неговите грижливо пазещи историята от сакатлъци наследници, все пак искаме да смекчим твърде дръзкото заглавие и да го поясним поне малко. Човекът, макар и патриарх на българската литература, си е говорил там на неговия патриаршерски възрожденски език и има огромни рискове ние да решим, че видиш ли, всичко това било баш тъй, както го е разказал.  

2. Обесването на Левски - и с преносно значение

В този ред на мисли е добре съвременния и любезен читател на историята да бъде любезно посъветван да мисли, че това, че Левски е бил обесен, е малко преувеличено и то също може да се разглежда като метафора. Да, ние не отричаме, че все пак е обесен, но читателите е по-добре да се насочат тъкмо към метафоричния ключ на обесването, отколкото към реалното обесване. Защо ни е е необходимо да правим това? Ами защото вече се забелязва как обесването на Левски засяда травматично в съзнанието на българите, а това не е хубаво, защото ние по този начин развиваме самочувствие през травмата, а това е болно, неподходящо, неспособно да произведе истински ценности самочувствие. Читателят на историята трябва да разбере, че не е толкова важно какво точно се е случило, а какво последствие има то върху него, днес, тук и сега - и понеже всички тези кървави събития биха могли да го травмират и да го накарат да гради национална идентификация през смъртта на националния си герой - а това впрочем страшно много може да повлияе на производителността му в кол центъра, където той ни трябва здрав работяга с леко сърце - просто го съветваме да отмине този момент и да го чете отново метафорично. 

3. Ботев и "Сърце зло, в злоба обвито"

Тази фраза, както и фразата, че люто люби и мрази, да не говорим там за едно определено беснеене над бащино огнище, са наистина интересни, хубави неща, но тук отново ние трябва убедено да заявим - метафора, метафора...Възрожденският поет нали за това е поет, защото работи с метафори - той се казва, че там еди си кой бесней над бащино ни огнище, но това по-скоро обединява фигурата на всеки потисник по целия свят, универсален беснеещ и универсална власт, отколкото, видиш ли, човек от определена националност. Нашите съображения са, че Ботев продължава да се чете твърде буквално, затова предлагаме да се концентрираме най-вече върху това нежното "настане вечер, месец изгрее...", гледай специално този стих колко е хубав, излят, безконфликтен, красив, космически, универсален. Останете с тоя пейзаж, той важи и днес, ще го видите дори когато излезете с bluetooth колонки в планината и приземите небесата с оня изкъртен бас, дето си го пускате до хижа "Рай", едвам ви лани изтърпях, тъпаци. 

4. Даваш ли, даваш...

Вие вече все пак трябва да сте схванали идеята, че този процес на даване на Балканджи Йово не случайно е фолклор, защото фолклорът работи тъкмо с преувеличения, метафори, поезии, отколкото с реални ситуации. Разбира се, че въпросният Балканджи Йово не би могъл чак пък по такъв начин да се подложи на постепенно разчленяване, вие сега толкова ли не разбирате от метафори, че наистина мислите, че е възможно по време на турското р...-метафора, да се случат подобни работи. Тук пак става дума за много по-отвлечена, абстрактна картина, а не за конкретна възможност; четете го през красотата, а не през насилието, и дума да не става пък случайно да не свържете красотата с насилието, че тогава вие ще сте вече толкова непригодни за днешния свят, че бихме казали, че комай сте започнали да го населявате само метафорично.

5. Всичко е метафора

И тъй като е възможно читателят да се умори от толкова дълги редакции, направо ще му кажем следното: абе...гледай сега...всичко е метафора просто. Единственото, което не е метафора, е че метафорите обслужват руския империализъм. Само това не е метафора - руският имперализъм войнства реално в реалността и реално марширува с руски ботуши по руската земя, която само ти си мислиш, че е твоя, а е всъщност руска. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 32 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Поредната тъпа статия на поредния тъпанар Соросоид.
 • Иванов 31 Иванов преди 9 месеца Профил на трол?
  За мен е голяма изненада, че този сайт се оказва РУСОРОБСКИ! рУСОРОБИ, бъдете си РОБИ щом искате, но оставете нормалните хора на мира. В моя род роби никога НЕ Е ИМАЛО!!! И няма да има, въпреки напъните на рУСОРОБИТЕ! Що се касае за простащините, че сме щели да бъдем "вилает", то историята казва, че ако не са били руските завоеватели, свободна България е щяла да бъде много по-голяма - и виж още ›› с Добруджа и с "западните покрайнини" и с Македония!!!
 • Петров 31.1 Петров преди 9 месеца Профил на трол?
  Хе, Иванов, на ушенце ли ти пошепна тея неща "историята"? Дай я насам тая твоя "история", белким я видим и ние? Нека таа мила дама ни обясни, как така,без "руските завоеватели" сме щели да бъдем много по-голяма държава!..... Бе, да не би тая история да е писана от истериците Ал. Йорданов и Иво Минджев, бе Иванов? .... Иванов, може би си прав,по-голяма държава сме щели виж още ›› да бъдем, ама нямаше да се казваме България, а Турция, ако не бяха руските войски ;)
  : 4 !
 • Анонимен 30 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Нито гърци, нито сърби се смятат за роби, само ние. От кога роб си строй църкви, манастири, деуетажни къщи, търгува и патува в чужбина?
 • Петров 30.1 Петров преди 9 месеца Профил на трол?
  Много неграмотно тука, Иванов! "патува", "роб си строй"............Но, Иванов, малко ли манастири изгориха турците, мало ли къщи почерниха и защо , ако сме равноправни, избиха и изклаха толкова много невинни българи? Равноправие ли е, когато срещнеш турчин да си длъжен да слезеш от коня? Равноправие ли е, когато ти влезе в къщата да си длъжен да го нахраниш, че и да му платиш д виж още ›› анък м дето си е търкал драгоценните зъби?........Лъже ли Вазов, когато разказва, например случката във воденицата, където се опитват да изнасилят девойка пред очите на баща й, воденичаря? Или вече сте в модерна Европа и всичко това не е нещо смущаващо, а нормална практика? .........И безброй още зулуми.Продажна измет сте всички вие, минджевци.
  : 2 !
 • Форумната сороспия 29 Форумната сороспия преди 9 месеца Профил на трол?
  си брои плюсчетата и минусчетата(19.1). Чичко Шорош пак ще бъде разочарован и ще и' отреже квитанцията! Пак ще го духаш, третополовия шибанякоооооо!!!
 • Анонимен 28 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  За пари Хараланчо си е изул потурите и се е научил да свири на резан дудук. Всеки си избира амплоато особено ако има и финансова изгода! Важното е да ползва смазочни материали и гумички за елементарна джендерска хигиена!
 • Анонимен 27 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  каква хижа рай? алооооо?Ботев е убит в гръб. какви са тези срамни инсинюации ?!?!Моля не допускайте профани във вашия сайт,защото после никой няма да влиза при вас. Съветвам ви да изтриете тези малоумници иначе има европейски закони. явно не сте на ясно!
 • Севар 27.1 Севар преди 9 месеца Профил на трол?
  Ти, анонимни глупако, си типичен представител на онази част от населението , която се нарича "функционално неграмотни" Щото можеш да четеш, познаваш буквите, но умът ти е толкова слаб, че не може да схване смисъла на прочетеното. ...Хайде, опитай пак да разбереш какво е казано във връзка с хижа Рай и а' дано'..... А' дано', ама надали. 30 години преход - и ето ви рез виж още ›› ултатите
  : 2 !
 • Анонимен 26 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  никой ли не е ходил в Батак да види костницата? тези които са я скрили, трябва да ги съдят!!!къде са българските архиви?
 • Анонимен 25 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  романът Под игото може да да се приравни само с Клетниците на Виктор Юго! за това българските деца трябва да учат и да знаят за 5 веконото турско робство, не османско!Но ние винаги сме останали чисти българи!А Левски е обесен защото граф Игнатиев не е искал той да е жив! и Българските архиви са откраднати 1878 г от тези, коитоуж са ни освободили
 • Анонимен 24 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Били ли са българите роби в османската империя? Според дефинициите, използвани в римската империя - не. Според шерията - да. Нещата са много по-прости. Османските турци унищожават българската държавност. Първите 150 години са били суматоха, насилие, безкрайна трудова повинност. Следва период от 250 години яко селтачество, застой, провинциялност. Към края на империята започват някоакви реформи, съз виж още ›› дава се чорбаджийството, засилва се идеята за независима, собствена държава. Какво е щяло да бъде, ако Русия не влиза във война с османската импория, не бихме могли да знаем. Факт е, че след 1878 Русия иска да установи почти васално управление у нас. Факт е, че османските турци унищожават българската държавност, книжнина, архивите на 700 годишната българска държава са изгубени, българите лишени от свой път, просветление, ренесанс. Въпросът дали сме били роби е опит да се умекотят тези факти, да се измести фокуса от принципния проблем - не може унищожаването на независима държава на 700 години да се види като положително както и да се погледне.
 • Севар 23 Севар преди 9 месеца Профил на трол?
  Цялата тая истерия с филологически напъни е част от хибридната война. Защото всички знаем, че българският народ не е бил свободен,нали! Какво ви говори, например девизът "Свобода или смърт"?...... Скъпи грантаджийчета, бихте ли ми казали, какъв е статусът на народ, който се бори за освобождение? Нима чак толкова е важна думата, че с такова упорство сте се вкопчили в нея? Нещо може ли да виж още ›› замаже фактите на кланетата, насилията, ангарията, законите срещу "раята" и прочие?....... Добре, не е било "робство", роби по това време са били само негрите в САЩ и Британия. Но какво може да отмени факта на национално-освободителните войни? За какво ви е тая бясна страст, с която се ловите в думата? Аз знам защо. Защото по същия начин и със същата страст оспорвате всичко, което би довело до някаква опасна близост с Русия. На определени сили не им изнася да сме православни, да сме славяни, да ни е освобождавала Русия и така нататък. Тук се е настанил новия господар и прави своеобразно прочистване,; "санитарен кордон" срещу Русия. И трябва да се извърши промивка в съзнанието на хората, които трябва да се нучат да мразят Русия. Едва тогава щатските платени подлоги ще потрият доволно ръце и ще вземат с радост грантовете си.... Анадън му, Хараланкоолу?! ;)
 • Анонимен 23.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  "Скъпи грантаджийчета, бихте ли ми казали, какъв е статусът на народ, който се бори за освобождение?"  Отговорът е прост- Османско владичество, а "цар освободител" е освободил робите в собствената се страна...русия!
  : 29 !
 • Севар 23.2 Севар преди 9 месеца Профил на трол?
  Тролче, ако не беше Русия, нямаше да има държава България, а някакъв турски вилает. И ние щяхме да сме като кюрдите, все още борещи се за независимост...... България става независима държава по волята на Русия, а всичко останало са ваши лъжи или глупости, поради нежелание да прочетете историята. Русия, естествено е налагала своя воля и свои интереси, през определени периоди, но никога не е искала виж още ›› да заличи България или да я превърне в част от нейната си територия..... Нима някога някъде е имало мощна държава, която да не е карала съседите си да се съобразяват с нея?..... И има ли някъде държава, с по-нагла имперска политика от САЩ, например?За тази същинска Империя на злото, не казвате нищо, но срещу нашата освободителка плюете и лаете,тролейчета сороски :))
  : 6 !
 • Анонимен 23.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Аз съм наследник на една от най-старите държави в Европа, на Спартак, Асен и Петър -(истинските братя освободители) на всички българи възтавали във вековете срещу всеки враг..Концепцията, че всички балкански народи сами са си извоювали свободата, а българите-роби са били неспособни не е моя, не е вярна и не е...българска!
  : 28 !
Нагоре