Пощи, железници и други отживелици

7595
Пощи, железници и други отживелици
Снимка: БГНЕС

Скандалите около "Български пощи" показаха за пореден път колко тази институция е неглижирана - и от управляващите, и от тези, които управляват управляващите.

Бурното развитие на частния сектор със сходен предмет на дейност едва ли е единствената причина. По-голяма от нея е пълното безхаберие, властващо в сектора, липсата на концептуалност и на адекватен мениджмънт от страна на държавата, която някак изведнъж се сети, че дружеството всъщност е нейно.

Горките руски хакери, мислели са си, че пробиват някаква жизненоважна държавна система. Да, по принцип би трябвало да е така. На практика тази система си е напълно и отдавна умряла.

Ако не беше скандалът и забавените пенсии, можеше и да мине половината мандат, докато включи ресорният вицепремиер, че има още едни постове за раздаване. И още нещо за модерно управляване.

Истината е, че десетилетия наред "Български пощи" не получават онова развитие, което да подреди дружеството до европейските му аналози. В развитите страни пощите дават такова качество на предлаганата услуга, че много по-малко се търсят куриерски услуги от други доставчици. В Германия и Австрия трудът на пощенските служители е сред първите с висока категория. Официалната кореспонденция се осъществява само чрез пощите. Доставянето е изрядно документирано, проследимо и надеждно.

Как у нас се случи така, че на пощите не може да се разчита? Много просто - находчиви хора видяха колко е печеливша тази ниша, снижиха до минимум качеството на пощенските услуги и днес дружеството е дори на загуба. А разполага с клонова мрежа, поддържана с десетилетия. Поща имаше във всяко селце. Какво пречеше тези клонове да се поддържат? Да, за такива неща няма пари. А за огромни заплати на политици и управници от всякакъв калибър - има.

Аналогично е положението и с железниците. Тях също от десетилетия безхаберните ни управници неглижират, превръщайки ги в нещо допотопно с цел да приличат на отживелица. Ами да, всеки си сяда в колата, пали и всички парички отиват в доставчиците на горива, търговци на коли и прочее богоугодни дейности. Не до села - до градове няма железопътен транспорт.

За сравнение, колкото и да е неуместно поради контраста - в Швейцария влак ходи до село с десетина жители. Не веднъж дневно, а през час. В Германия с влак може да се стигне до всяко място, на което живеят хора - също както електричеството, водата и пътя.

Има максима, гласяща, че железните пътища са кръвоносната система на една държава. Напълно вярно е и за пощите. На тяхното функциониране се крепи голяма част от комуникацията вътре в страна и извън нея и никак не е редно да се държат в състояние на будна кома в течение на десетилетия.

Предвидените мащабни инвестиции в тяхното възкресяване са добра идея. Може и да се реализира, но дали пряко засегнатите бизнеси ще допуснат това възкресение?

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com