Държавата уволнява шефовете на "Български пощи", според ДАНС те отказали в началото помощ за кибератаката

13582
Държавата уволнява шефовете на "Български пощи", според ДАНС те отказали в началото помощ за кибератаката
Снимка: Български пощи

Вицепремиерът Калина Константинова поиска оставките на ръководството на „Български пощи“. В това число влизат изпълнителният директор и целия състав на Съвета на директорите. Искането идва след анализ на завареното от правителството и непосредствено след хакерската атака срещу „Български пощи“.

"Това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на пощите. Като принципал на "Български пощи" днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на съвета на директорите. Категорично заявявам, че ние сме твърдо решени да спасим "Български пощи" и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в XXI век. Всъщност след тази кибератака на практика спасителната операция вече започна", каза Калина Константинова.

Константинова за "Български пощи": Циркулират 100% фалшиви новини - ето как действа криптовирусът

"Ден 15 от кибератаката срещу системите на "Български пощи". И докато ние всеки ден работим, за да реанимираме една от най-важните инст...

Калина Константинова определи кибератаката срещу "Български пощи" като стратегическа и добре планирана. А председателят на ДАНС Пламен Тончев коментира, че ръководената от него служба, е била уведомена от служители на „Български пощи“ на 16 април за възникналия киберинцидент. „Всъщност агенцията разполагаше с тази информация може би 10-12 часа по-рано. От самите „Български пощи“ отказаха нашата помощ в началото с мотива, че те ще се справят сами с проблема“, каза Тончев. Стана ясно, че усилията ДАНС са насочени основно към намаляване на негативния ефект за обществото и превенция развитието на негативни социални процеси.

Вицепремиерът обърна внимание, че "Български пощи" са 100% държавно предприятие, което разполага с най-голямата комуникационна мрежа в страната, включваща 2973 станции, 9000 служители и обхващаща повече от 2300 населени места. По думите ѝ, за своите най-важни обществено значими услуги, изплащане на пенсии, универсална пощенска услуга "Български пощи" получава държавно финансиране в размер на 80 млн. лв. годишно. „Български пощи“ е търговско дружество и изпълнява и пазарни услуги. Такива са куриерските услуги, където забележете, че „Български пощи“ има под 2% пазарен дял, въпреки че този пазар расте с 30% на година и „Български пощи“ имат шест пъти по-голяма мрежа от лидера в този сегмент“, коментира вицепремиерът.

Константинова даде информация и какво е заварило правителството. По думите ѝ кабинетът е заварил дружество, което систематично и последователно, е било водено към фалит, за което държавата не е била "майка, а мащеха". "Министерство на финансите на ГЕРБ системно е недофинарсирало "Български пощи", въпреки поетия ангажимент. Например за разходи, направени през 2018 и 2019 г., държавата недофинансира "Български пощи" с над 36 млн. лв. Къде са отишли тези десетки милиони, които са били дължими на пощите, остава загадка. Заварихме дружество, което благодарение на комбинацията от лош мениджмънт и държавно безхаберие, отчита все по-главозамайващи загуби, които стремглаво растат през годините и за 2021 г. те са в размер на 13 млн. лв., въпреки че планирано по бизнес план е печалба от 100 хил. лв", каза вицепремиерът.

По думите ѝ, освен че държавата е била мащеха, финансовите доклади показват, че мениджмънтът не е полагал усилия да промени обстановката. "Очевидно това положение е устройвало всички, тъй като директорският състав не е променян в последните 6 години, въпреки текучеството на служителите. Истината е, че никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от пазар, който расте с 30% и расте всяка година. Говоря за пазара на куриерски услуги, където "Български пощи" имат под 2% дял, като те все още не доставят до врата. Едва половината от пратките стигат навреме. Никой собственик на компания не би толерирал мениджмънт, който промотира без никаква причина губещи услуги. Една такава за "Български пощи" е разносът на рекламни брошури, който генерира едва 1 млн. приход, при разход от над 5 млн. лв. за тази услуга", каза още Константинова. По думите ѝ, тази услуга, която е избор на ръководството, струва на данъкоплатците над 4 млн. лв. всяка година.

Български пощи удължават срока за изплащане на пенсии

Български пощи удължават срока за изплащане на пенсии до 21 април 2022 година. На 20 и 21 април пощенските станции ще работят с удължен...

Вицепремиерът отбеляза, че пощи в държави като Германия и Франция са национална гордост, а у нас са повод за вицове и подигравки. "За съжаление не просто не са повод за гордост, а са повод за срам", уточни още Константинова.

Кои системи са възстановени в "Български пощи" след атаката - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com