Проект на президента ли е "Има такъв народ"?

15532
Проект на президента ли е "Има такъв народ"?
Снимка: БГНЕС

Напоследък доста свенливо, но все по-често се прокрадва прогнозата, че назначеното от президента Румен Радев служебно правителство, или поне част от него, ще се прероди в редовно. Някои от министрите, казват наблюдатели, ще запазят постовете си, особено харвардското лоби. Когато служебните министри са на интервю в някоя медия, въпросът "А ще останете ли на поста, ако ви предложат?" е задължителен. От уклончивите отговори се разбира, че отговорът "да" си е опция.

И размахът, с който действа служебното правителство, говори за същото. От този кабинет се очакваше да подготви едни предсрочни парламентарни избори, а не да прави дългосрочни стратегии и планове докъм 2030 година. Но служебното правителство ги прави. Да не говорим за мащабната чистка на областни управители и началници на ведомства и агенции. Да не говорим за това, че не минава нито ден без грандиозни разкрития за финансови неуредици и корупционни практики. А на следващия парламент ще бъде оставена и актуализация на бюджета.

Ако следващият кабинет е съставен с мандата на "Има такъв народ" и прилича по структура и състав на служебния, ако някои министри наистина останат на постовете си, това ще е показателно. Няма да има по-сигурно доказателство, че между партията на Слави Трифонов и президентството има нещо повече от взаимна симпатия. Има нещо, което се е случило, но не е добило публичност.

Да си спомним как през 2008-а настоящият държавен глава Румен Радев участва в шоуто на Слави като събеседник – генерал от авиацията. Тогава водещият му каза, че всички политици трябва да изглеждат като него и го попита защо не стане политик. "Ти защо не станеш авиатор", отговори тогава Радев.

В края на март шоуменът и лидер на "Има такъв народ" обяви, че би подкрепил Румен Радев за втори мандат. Тъкмо когато самият президент обяви, че ще се кандидатира. И ако дотук можем да говорим за взаимна симпатия, то някои любопитни кадрови съвпадения показват, че може би нещата са по-дълбоки. Например случайно ли е, че избраната за председател на 45-ото Народно събрание Ива Митева от "Има такъв народ" е докторантка на секретаря на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева? Или че известната с влиянието си на "Дондуков" 2 президентша Десислава Радева е работила като секретарка на Слави Трифонов по времето на "Каналето" и "Хъшове", което чудно защо излиза само в жълти медии? И още нещо. Да припомним, че в зората на политическите мераци на Трифонов, президентшата го скастри във Фейсбук за името на проекта - "Няма такава държава". Постът ѝ беше придружен от видеоклип на песента - "Trouble" ("проблем" на английски) на рок групата "Whitesnake". Ето какво написа тогава президентшата:

"Парчето няма нищо общо с НАПлийкс, нито с АЧС, нито със "злощастните думи" (по румънското правителство) на нашия премиер, нито с политическия проект "Няма такава държава"... Макар самото име да ми звучи като обида към всички българи, на които им е останала единствено надеждата...

Парчето просто е повече от хубаво. Енджой!"

После, включително и заради проблемите с регистрацията, проектът се прекръсти на "Има такъв народ". Не се е чуло нито в социалните мрежи, нито официално, някой от "Дондуков" 2 да възрази срещу името. Но пък добре се чу на няколко пъти историята как Десислава Радева стана пиар на ВВС тогава, когато Румен Радев беше командир на военно-въздушните ни сили и още не бяха женени т.е. Радева носеше фамилията Генчева - малко по-късно се случи и това. И там най-озадачаващият факт е как КПКОНПИ преди Иван Гешев да стане главен прокурор не откри конфликт на интереси, а в началото на 2020 година прокуратурата, оглавена от Гешев, пусна СРС, от които човек може да си състави друго мнение. Но това вече беше направено тогава, когато всеки с малко познания в правото и политиката би се запитал - а давността да се разследва и наказва евентуално нарушение да не би да изтече и само се вдига пушилка за политически цели, не за справедливост? Т.е. всичко си остана само с обществена присъда - дали е вярно и дали борещият се с мутрите не прави "като всички" - да уреди жена си при първа възможност, т.е. шуробаджанащина, една от отличителните черти на управление, срещу която толкова много хора в България изпитват ненавист?

Упорито и пак в жълтеещи медии вървят клюките за топли връзки между сценаристите и някои от приближените на Слави (впрочем пак офис менажери и бивши колежки на Радева), които не пропускали ден без по някакъв начин да се заявят в президентството. Но това са слухове.

Да се обърнем към логиката и фактите. Миналото лято до голяма степен Румен Радев акушира на протеста, като излезе при хората (включително и при т.нар. "Отровно трио") с вдигнат юмрук. С негова реплика - "Мутри, вън" - "Отровното трио" и Мая Манолова кръстиха собствения си политически проект. А третият от триото - проф. Велислав Минеков, стана министър в служебното правителство.

Президентът Радев рядко, да не кажем никак, е критикуван сериозно от "Демократична България" - една от партиите на промяната, попаднала в 45-ото НС и със сериозна заявка да влезе и в 46-ото.

И трите партии на протеста, или на промяната, както се наричат, вече не отричат, че ще се опитат да съставят правителство с тяхно си мнозинство и без системните партии. Да си припомним също какво каза Радев на "Има такъв народ", когато в миналия парламент им връчваше мандата за съставяне на правителство: "С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия - в 45-ото Народно събрание и в цялостния политически дневен ред на страната. Към вашата партия са насочени очакванията на българските граждани“.

Няма да коментираме колко ласкави са тези думи, нито обърна ли се президентът толкова топло към другите, удостоени с мандат – ГЕРБ и БСП. Само ще добавим, че буквално 10 дни по-рано БСП подкрепи Радев за втория мандат. Може би отношенията между Радев и БСП са дотолкова затоплени, че червената коалиция да даде подкрепа, макар и не толкова явна, на правителство на "Има такъв народ". И то, повтаряме, удивително да прилича на служебното. Което, впрочем, обърнете внимание, съдържа министри както с леви, така и с десни убеждения. Така че, какво пречи, ако Радев акушира на бъдещото мнозинство, да го прави и със съгласието на "Демократична България", и със знанието на "Изправи се!Мутри вън!"? Но основният въпрос е до какво ще доведе това - за обикновените хора е важно дали ще стане по-добре или не. Всеки сам да си преценява и оценява, когато се изправи пред машината!

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com