X
 
 
 

Шамарите - отрезвител без последици

8615 2
photo of Шамарите - отрезвител без последици
Снимка: Getty images/Guliver
​Погледнете само за малко наоколо. От всички страни големите играчи в геополитиката си раздават звучни шамари, ползващи ги за кратковременен отрезвител без последици. Тези перхидролени удари само насъскват традиционните про- и анти-настроени, леви и десни, либерали и консерватори, обикновени всичкоразбиращи. Градусът скача, патетиката извира, грубостта избуява, а малко подир това всичко се сгромолясва в отчайващо безсилие. Тъкмо до следващата фалшива новина.

Коментар на редактора

Санкциите са наркотикът на американската външна политика

Анализът на политолога Тед Карпинтър е публикуван в изданието The American Conservative. Карпинтър е специалист по военната и външната ...

Тръмп протяга ръка и стоварва звучен плесник на Пхенян, от там му отвръщат със същото, заедно с някоя-друга закана. Малко тишина и отново. Стопанинът на Кремъл с типичния си майсторлък произвежда глух удар някъде, той отеква след време, след още толкова му изпращат отговор. И пак - глух стон, кучешки лай и вятър. Ердоган периодично се присеща за Меркел и параноично раздава ред закани, ред заплахи, ред шамари на Германия, след това като провидение се мярка Гюлен и блюстителят на мира в Турция забравя за другите, излива целия си гняв върху него и предполагаемите му поддръжници.

Според представителите на европейските институции обаче има по-цивилизовани отрезвители, когато някъде някой сбърка - наказателни процедури, санкции, предупреждения се раздават като купони за хляб. След време за тях никой не си спомня, нито дори Брюксел, а ефикасността им потича в нечии джобове, търбуси, обществени поръчки.

Без плавен преход идваме у нас. Тук шамарите са ежедневното средство за общуване. Словесни удари, бой под кръста, в сплита, на улицата, пред блока, докато си береш доматите в градината, в кръчмата. Фалшиви херои раздават правосъдие без последици, самоназначили се интелектуалци виждат всичко друго, но не и собствените си трески, политически крупиета разиграват стари мухлясали ходове. Всички се блъскат едни-други, съвземат се за малко, а после отново изпадат в лунатично опиянение, доливат си и се псуват.

"Крепостта Европа" се превръща в реалност

95 000 кандидати за политическо убежище или просто мигранти са успели през тази година да се доберат до италианските пристанища, прекос...

Тези поведения слизат по-надолу сред обществото, хората ги копират, опитват ги, харесва им и докато се усетят - стават същите.

От толкова много удари не можем да се изправим, главата ни е замътена, лицето кърваво, а душата - загниваща. И ако не намерим друг универсален отрезвител, с положителност ви казвам, че ще се погубим.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен потребител 1 Анонимен потребител преди 8 месеца Профил на трол?
    Донякъде статията е точна, но не мога да приема, че действията на Путю имат краткосрочен ефект. Той срина до основи цял град, изби половината от жителите му и прогони четири пъти повече. Остави трайни последици в мисленето на хората подложени на този геноцид. Разпали конфликт в регион под влиянието на много интереси, който конфликт дълго време няма да загасне. Иначе у нас биенето на шамари е сведе виж още ›› но до национален спорт започващ да се практикува още от невръстна възраст!
  • 1към1 1.1 1към1 преди 8 месеца Профил на трол?
    За Мосул в Ирак пишеш нали ама него американците го сринаха демократично а не Путин!
    : 3 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Петролните игри на големите: Съюз между ...

Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в разширения клуб на световните петролни гиганти, за да поддържа стабилен пазар, което мож...