Силата на словото или тази на оловото?

6966
Силата на словото или тази на оловото?

Вчера (19.04.2017 г.) на нарочна пресконференция дългогодишният журналист на Нова телевизия Васил Иванов представи мотивите си за напускане на медията, като разкри подробности от "кухнята" на телевизионната журналистика през неговата гледна точка. На пресконференцията, която повече приличаше на разговор, участие взе Слави Трифонов и част от сценаристите на "Шоуто на Слави", които обясниха защо епизод на предаването беше отново свален от ефира на bTV. Последва вълна от реакции в социалните мрежи, становища и позиции на замесените медии.

Коментар на редактора

Уважаеми читатели, пазарската врява около "кой какво казал и защо" ще отмине много бързо. Тя вече отминава. Някои заглъхват в нея с уронен авторитет, други се чувстват надмогнали себе си, а трети продължават да се възмущават и да се изненадват от случилото се, сякаш не си дават сметка за отровената публична среда, в която се намираме всички ние.

Слави обясни защо bTV спря за втори път шоуто му

"Уважаеми колеги журналисти, тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разс...

Ако има истина, която безспорно се издига над дребнотемието, в което премина поредния медиен скандал, то тя е, че от него никой не излезе победител. Никой не излезе и чист, никой не съхрани честта си в името на потулване на егото си. Всички загубиха. Всички загубихме. Загуби българската журналистика, която освен в единични случаи, тя въобще не е пространство за доверие и престиж, от което да се ползва обществото ни. А функцията на журналистиката е тъкмо такава.

Разгърнете един възрожденски вестник - на Ботев, Раковски, Славейков-баща, Каравелов. Веднага ще изправите челото си пред проблемите на деня, показани през дълбочинните размишления на нашите просветители. Тъкмо тази журналистика (било то през вестник, сайт, радио или телевизия) липсва на оскотяващото ни общество, което чете, слуша, гледа и се храни с отпадъците на чуждите съдби. И тук вече няма оправдание - няма оправдание защо най-богатите медии обръщат внимание първо на рейтинга, след това на обществено важното.

Поредната разправия, на която станахме свидетели, е корав пример за това кое е по-силно: силата на словото или тази на оловото. И всеки от нас всеки ден избира на чия от двете страни да застане.

П.П. (от главния редактор на Actualno.com Ивайло Ачев): За всички, които псуват по Дарина Сарелска - вие ще се откажете ли да гледате и една секунда от Нова телевизия завинаги или ще е само докато минете на стената/ите ѝ във Facebook?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com