Системните партии защо мълчат за цената на газа, докато ЕК говори?

7344
Системните партии защо мълчат за цената на газа, докато ЕК говори?
Снимка: Getty Images/Guliver

Началото на тази седмица беше историческо за България - за пореден път фундаментална новина за икономиката ни т.е. за живота ни си минава ей така, без никакъв коментар от страна на най-големите партии в България, които я управляват кажи-речи изцяло през новия век - БСП и ГЕРБ. Става въпрос за поетите ангажименти във връзка с доставките на газ от "Газпром" за България.

Коментар на редактора

България не конкретизира дали ще иска по-строги компенсации за монопол от "Газпром"

България "си запазва правото" допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром" обеща да поеме, за да приклю...

Въпросът в заглавието, разбира се, е риторичен. Но е потресаващо как Брюксел, когото редовно и двете партии в пропагандата си успяват да изкарат "лош" като им изнася - особено червените, успя да въздейства на руснаците в наша полза.

Заради ЕК "Газпром" обеща да поеме ангажимент "българските клиенти да бъдат сигурни, че плащаната от тях цена е конкурентна, да могат да поискат предоговаряне на цената на газа за тях, ако тази цена се различава от ценовите референтни стойности в Западна Европа, включително цените в конкурентните газоразпределителни възли". Това кога точно е било досега, при кое управление? На всичкото отгоре Брюксел посочва изрично, че "разпоредбите относно мониторинга и измерването на потреблението на газ в България, съдържащи се в договорите на "Газпром" за доставка и транспорт, допринесоха за изолирането на българския газов пазар от пазарите на газ в съседните държави от ЕС". Значи черно на бяло ЕК казва това, което е публична тайна - че с Русия има договори, които хем ни правят зависими от руския газ, хем не ни дават да достигнем до алтернатива. КОЙ ги сключи тези договори? КОЙ не ги развали? Само пълни тъпанари няма да знаят отговорите. А след разследването на Брюксел за монопол, "Газпром" обеща да няма пречки пред диверсификацията на източниците ни - за да има по-справедливи цени.

След две седмици идва ред да гласуваме за нов парламент. Ще дойде ред да проверим колко са блейките, гласуващи за "системните" тотални лъжци. Намаляват като цяло, но все още недостатъчно. Добре че все пак се случва някое такова "чудо", защото сме в ЕС. И дано това "чудо" помогне за ново намаление на шамандурите без мозъци, причислявани незнайно защо към "мъдрия български народ", редящ парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com