Борисов протегна ръце към абсолютната власт

22145
Борисов протегна ръце към абсолютната власт
Снимка: БГНЕС

"Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има". С тези думи от Брюксел премиерът в оставка Бойко Борисов даде заявка за ново правителство, без предсрочни избори - засега.

Коментар на редактора

Внесоха законопроекта за мажоритарния вот в НС

Независимият депутат Георги Кадиев внесе в Народното събрание законопроекта за въвеждане на мажоритарен вот за депутати в два тура, пре...

Събраха се. След като един височък шоумен стана експерт по избирателни системи, макар да не знае колко време трябва за въвеждането им, след като един главен прокурор реши, че няма значение какво казва законът и директно поиска да се превърне в закон решение, което по закон не е задължително да стане такова, дойде ред на един премиер, уж в оставка, да поиска своето. А то е ясно - абсолютната и неограничена от нищичко власт.

Достатъчно пъти в свои материали посочвах защо мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство е тотална глупост в нашите условия. Просто и ясно - с купуване на само 6-7 хиляди гласа си гарантираш депутатско място. 6-7 хиляди от 150 района - малко над милион гласа, за да вземеш 150 места в парламента. Сега с толкова гласове можеш да вземеш половината. И даже няма нужда да купуваш всичките - имаш половин милион, които още си мислят, че си Месия, макар да си оставаш завинаги бодигардът на Тодор Живков.

Българският народ, обаче, обича да се учи по трудния начин. И ще се научи - каквото остане от него. Докогато остане. А за неверниците - когато зад една идея застанат Бойко Борисов и Сотир Цацаров едновременно, повече не ти трябва, за да се ужасиш. Поне ще е забавно, когато Борисов се върне на "реформаторски" кон като премиер, защото се е сетил да оправи Изборния кодекс, но не се сети с мандата на собствената си партия. На 19 декември, в 10:00 часа сутринта ще видим и това. Дали ще го преживеем - времето ще покаже, който има търпение да го чака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com