Сътворение от хаоса или хаос от сътворението предстои в Пловдив

9426
Сътворение от хаоса или хаос от сътворението предстои в Пловдив
Снимка: Божилова

Голяма радост настана в Пловдив преди време, когато градът спечели конкурса и бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 година. Много неща се изговориха, много планове се споделиха, кой от кой по-амбициозни, културният календар набъбна доста преди тази дата. Само че 2019-та наближава, а пловдивчани се чудят на какво да вярват - на стари публикации с обещания и планове или на това, което виждат с очите си и с което се борят всеки ден.

Вече сме декември, Централният площад е разкопан, със сигурност ще преживее в този или набързо скалъпен вид домакинството, хората прескачат огради. Преди месец започна дългоотлаганият и наложим ремонт на подлеза на ул. "Гладстон"- връзката между източната и западната част на града. Автобусите промениха маршрутите си, хората не знаеха като се качат на обичайния си рейс къде ще ги закара. Шофьорите обикаляха и ругаеха. Ставаха задръствания.

По план тази връзка трябваше да бъде отворена през декември, но скоро кметът Иван Тотев съобщи, че няма да бъде готова дотогава, а ще я отворят през март. Новината е сензация единствено за хората, които не следят и не патят от години от ремонти на пътища, чийто краен срок се мести във времето с лекотата на перце. Да питат жителите на Коматево например. Но все пак новината за отлагането на този финал постави в недоумение всички, които все още се надяват на някакъв здрав разум. Защото положението не търпи отлагане и е критично.

Е, ще стане още по-критично. Защото от 27 декември до 17 януари общината затваря другата основна връзка в града, свързваща южната със северната част - централния булевард "Цар Борис Трети Обединител". Оттам минават 80% от градските автобуси. Дори само това е достатъчно, да не говорим за колите. Целта на затварянето е помпозната церемония по откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата на 12 януари 2019. Общината одобри идеята на немски творци, което ще означава, че на средата на затворения булевард ще бъде издигната кула по подобие на шумерски зикурат с височина 25 метра, по която ще дефилират доброволци изпълнители, ще има кукери, светлинно шоу и други атракции, които, по мнение на одобрилите разходите от 2 млн. лв., ще отбележат най- голямото културно събитие за Пловдив през годината. В някои публикации, цитиращи фондация "Пловдив 2019" и общинските изяви, се споменава цифрата от 1 000 доброволци и 80 000 зрители.

А сега нека сметнем две и две и видим какво ни чака - и нас, пловдивчани, и гостите на града.

1. Поне 20 дни пълен транспортен ад. Не е преувеличено, защото самият директор на полицията на брифинг призна, че никой не ги е питал за затварянето на булеварда, нито пък са наясно как да реорганизират движението. Както и да го реорганизират, по булевардите "Източен" и "Руски", които се явяват следващи по важност в периферията, и сега има задръствания. Какво ще стане от 27 декември до 17 януари, може много лесно да се предвиди. И то никак не е хубаво за хората.

2. Идеята да се съберат толкова много хора вечерта на 12 януари също не вещае нищо добро. Освен ако зимата не се покаже съвсем милостива, по това време на годината обикновено са най-големите студове и най- обилните снеговалежи. Температурите по това време може да варират, но със сигурност са в минусовия отсек. Трябва да си наистина голям фен на културата и на община Пловдив, за да стоиш с часове на тоя студ. Да не говорим пък за хората, които ще показват нещо, покачени на кула с височината на осем етажен блок. Ами ако вали сняг и се заледи, кой ще гарантира живота им? Сред тях сигурно ще има и деца, как без деца в носийки на културни прояви...

Здрав разум. Към това апелират пловдивчани, които участват с нарастващ ужас във все по-големия хаос, създаван в града и се опитват да продължат да живеят нормално живота си, да работят, да ходят на кино и театър, да разхождат децата си, да си вършат някаква работа. Е, и досега беше трудно, но от 27 декември става почти невъзможно. 

Ще има впечатлени от церемонията на 12 януари със сигурност. Дано само няма и пострадали. 

Защо построиха скъпа и прескъпа спортна зала - "Колодрума", в която пак можеше да се открие Европейската столица на 2019, без това да застрашава нито нормалния ритъм на живот, нито здравето, че и живота на участниците? Мигар не можеше да се измисли нещо стойностно и характерно, че и по-евтино и безопасно? На всичкото отгоре шумерският зикурат няма нищо общо с Пловдив...

Автор: Веселина Божилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com