X
 
 

Сътворение от хаоса или хаос от сътворението предстои в Пловдив

7829 0
photo of Сътворение от хаоса или хаос от сътворението предстои в Пловдив
Снимка: Божилова
Голяма радост настана в Пловдив преди време, когато градът спечели конкурса и бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 година. Много неща се изговориха, много планове се споделиха, кой от кой по-амбициозни, културният календар набъбна доста преди тази дата. Само че 2019-та наближава, а пловдивчани се чудят на какво да вярват - на стари публикации с обещания и планове или на това, което виждат с очите си и с което се борят всеки ден.

Вече сме декември, Централният площад е разкопан, със сигурност ще преживее в този или набързо скалъпен вид домакинството, хората прескачат огради. Преди месец започна дългоотлаганият и наложим ремонт на подлеза на ул. "Гладстон"- връзката между източната и западната част на града. Автобусите промениха маршрутите си, хората не знаеха като се качат на обичайния си рейс къде ще ги закара. Шофьорите обикаляха и ругаеха. Ставаха задръствания.

По план тази връзка трябваше да бъде отворена през декември, но скоро кметът Иван Тотев съобщи, че няма да бъде готова дотогава, а ще я отворят през март. Новината е сензация единствено за хората, които не следят и не патят от години от ремонти на пътища, чийто краен срок се мести във времето с лекотата на перце. Да питат жителите на Коматево например. Но все пак новината за отлагането на този финал постави в недоумение всички, които все още се надяват на някакъв здрав разум. Защото положението не търпи отлагане и е критично.

Е, ще стане още по-критично. Защото от 27 декември до 17 януари общината затваря другата основна връзка в града, свързваща южната със северната част - централния булевард "Цар Борис Трети Обединител". Оттам минават 80% от градските автобуси. Дори само това е достатъчно, да не говорим за колите. Целта на затварянето е помпозната церемония по откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата на 12 януари 2019. Общината одобри идеята на немски творци, което ще означава, че на средата на затворения булевард ще бъде издигната кула по подобие на шумерски зикурат с височина 25 метра, по която ще дефилират доброволци изпълнители, ще има кукери, светлинно шоу и други атракции, които, по мнение на одобрилите разходите от 2 млн. лв., ще отбележат най- голямото културно събитие за Пловдив през годината. В някои публикации, цитиращи фондация "Пловдив 2019" и общинските изяви, се споменава цифрата от 1 000 доброволци и 80 000 зрители.

А сега нека сметнем две и две и видим какво ни чака - и нас, пловдивчани, и гостите на града.

1. Поне 20 дни пълен транспортен ад. Не е преувеличено, защото самият директор на полицията на брифинг призна, че никой не ги е питал за затварянето на булеварда, нито пък са наясно как да реорганизират движението. Както и да го реорганизират, по булевардите "Източен" и "Руски", които се явяват следващи по важност в периферията, и сега има задръствания. Какво ще стане от 27 декември до 17 януари, може много лесно да се предвиди. И то никак не е хубаво за хората.

2. Идеята да се съберат толкова много хора вечерта на 12 януари също не вещае нищо добро. Освен ако зимата не се покаже съвсем милостива, по това време на годината обикновено са най-големите студове и най- обилните снеговалежи. Температурите по това време може да варират, но със сигурност са в минусовия отсек. Трябва да си наистина голям фен на културата и на община Пловдив, за да стоиш с часове на тоя студ. Да не говорим пък за хората, които ще показват нещо, покачени на кула с височината на осем етажен блок. Ами ако вали сняг и се заледи, кой ще гарантира живота им? Сред тях сигурно ще има и деца, как без деца в носийки на културни прояви...

Здрав разум. Към това апелират пловдивчани, които участват с нарастващ ужас във все по-големия хаос, създаван в града и се опитват да продължат да живеят нормално живота си, да работят, да ходят на кино и театър, да разхождат децата си, да си вършат някаква работа. Е, и досега беше трудно, но от 27 декември става почти невъзможно. 

Ще има впечатлени от церемонията на 12 януари със сигурност. Дано само няма и пострадали. 

Защо построиха скъпа и прескъпа спортна зала - "Колодрума", в която пак можеше да се открие Европейската столица на 2019, без това да застрашава нито нормалния ритъм на живот, нито здравето, че и живота на участниците? Мигар не можеше да се измисли нещо стойностно и характерно, че и по-евтино и безопасно? На всичкото отгоре шумерският зикурат няма нищо общо с Пловдив...

Автор: Веселина Божилова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Братът на кмета Тотев е обсебил целия квартал при бирена фабрика Каменица, тъй като нямало смелчаци да го конкурират .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Хотелите на Тотев са 100 резервирани (по нареждане на ГЕРБ) за смелчаците, които ще дойдат от чужбина и нЕкои наши Величия !
 • Баба Гица 4 Баба Гица преди 8 месеца Профил на трол?
  Ам чи щом майничките са си го избрали, сега оти рИват и се вайкат !
 • пловдивчанин 3 пловдивчанин преди 8 месеца Профил на трол?
  Никога не се крало толкова, колкото при Тотев. Нещата са очевидни, но явно прокуратурата е с превръзка на очите.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Сега са "захванали" и "Хълма на освободителите - Бунарджик", както е официалното му име . Ами имало нЕкакви 2 милиона за присвояване ... Така казва ГЕРБ : "За да имаш, трябва да крадеш" !
 • Пловдивчанин 1 Пловдивчанин преди 8 месеца Профил на трол?
  В Пловдив има само една фирма, която "печели" всички поръчки, понеже знае колко и на кого да плаща ! Тя започне обект, "за да го захване", после скача на следващия и т.н. Града е блокиран от всякъде, но на кмета "пука му дреме", той си прибира "неговите 10%" а пловдивчани кучета ги яли .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Ами тези луксозни хотели, които е направил, не са платени с вода от Марица ...
  : 1 !