Създадоха 3D модел на мисловните процеси в мозъка

7348
Създадоха 3D модел на мисловните процеси в мозъка

Учените отделят все повече и повече внимание за изучаването на най-мощния и ефективен биологичен „компютър“ – човешкият мозък. Целта – да разберат как точно функционира той и на какво е способен човек, използвайки по-голям процент от неговите възможности. В тази връзка в рамките на проект на Калифорнийския университет беше създадена интересна разработка.

Благодарение на новата система, в рамките на реален режим и в триизмерен вид може да се наблюдават мисловните процеси, които протичат в главния мозък на човек по време на изпълнението на различни действия.

Мъжкият и женският мозък са еднакви?

Противно на някои теории, че по-добрата ориентация на мъжете се дължи на център в мозъка, който е по-добре развит, проф. Джина Рипън от...

В основата на разработката стои максимално детайлизиран триизмерен модел на главен мозък, в който са пресъздадени всички основни нервни тъкани, съединяващи базисните функционални части на мозъка. Системата е свързана с математически модел, който чрез 64 електроенцефалографски датчика получава данни за мозъчната дейност. На базата на тази информация той определя типа и характеристиката на мозъчните вълни и създава статичен триизмерен модел на мисловните процеси.

В ролята на устройство за визуализация служи таблет iPad с инсталирано специализирано приложение, черпещо данни от резултатите, получавани от споменатия вече математически модел.

Всеки от цветовете в изображенията съответства на определен диапазон честоти на мозъчните вълни – тета, алфа, бета и гама вълни. Интензивността на цвета зависи от амплитудата на вълните от съответния тип. Златистото оцветяване демонстрира „пътят“ на нервната тъкан, активните синапси, чрез които в определен момент се осъществява предаването на мозъчните вълни. Те приличат на светлинни импулси, пренасящи информация от един неврон на друг.

Учените от Калифорнийския институт се надяват моделът да даде повече яснота за работата най-интригуващия човешки орган – главния мозък.

Защо обичта е важна за мозъка на бебето

Ранното регулиране В наши дни не е популярно да се навлиза надълбоко в темата за огромната отговорност на родителя, тъй като жените от...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com