Темида болна легнала

10503
Темида болна легнала
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд​ ​(СНС) не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, а други 35 бяха ранени. Насроченото за вчера, 26.09.2016 г., прослушване​ ​бе отложено,​ ​след като се разбра, че някои от свидетелите не са редовно призовани. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото съдебно заседание на 10 ноември.

Държавата плаща 170 хил. лв. за забавено правосъдие

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 169 068 лв. Средствата са пред...

Коментар на редактора

Поредното дело, което тръгна с фалстарт и години забавяне, е само един от многото поводи, уважаеми читатели, да погледнем с тъжни, но не съпричастни очи към хронично болното правосъдие у нас. Задавено в алчност и корупция, то агонизира пред фалшивите обещания за съдебна реформа и воля за честни процеси.

Всеки, който е изпитал на гърба си тежестта на несправедливите везни на Темида, може за изброи купища причини, които лежат в основата на отровената правосъдна система у нас, функционираща на принципа "Ние ги хващаме, те ги пускат".

През годините от телевизионните екрани ставахме свидетели как откровени престъпници напускаха високомерно залата пред опулените или разплакани погледи на почернени семейства. Защото само у нас можеш да си убиец на пътя и свободен гражданин според буквата на закона. Само у нас мокрите поръчки на показни разстрели изсъхват във времето и се разтварят сред късата памет и подплатения джоб на прокурори и съдии. Само у нас на крадците им викат банкери, а на мошениците - политици. А те тъпчат търбуха на Темида с всевъзможни отрови, от които тя губи разсъдък и забравя да си сложи маската на справедливостта.

И ето го поредното дело, което предизвика толкова широк публичен интерес - стои на опашка, отложено с някакви скалъпени с един замах аргументи. Нека само да напомня, че за него Темида се бе мобилизирала извънредно много, така щото бяха извършени около 100 експертизи, включително 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и др. Разпитани бяха 170 свидетели, а материалите от разследването са 80 тома. Във връзка с процеса Темида дори поиска правна помощ от 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби бяха пратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.

Плащаме още 170 000 лева за забавено правосъдие

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева иска правителството да одобри допълнителни разходи в размер на 169 068 лв. за изплащанет...

Аха Темида да докара нещата докрай, ала седна и се разболя!

​За всичките 25 години от широко афиширания Преход, Темида удобно лягаше на легло преди началото на знакови процеси, чийто справедлив изход може би днес би хвърлил ​лъч на доверие към българската съдебна система. Уви, положението у нас стана на принципа "Да не опираш за помощ до полиция, болница и съд"!

​Само си припомнете съдебните процеси по източването на сметките на Майкъл Чорни, убийството на Бай Миле, делото за пране на пари срещу Вальо Топлото, процесите срещу Александър Томов и източването на "Кремиковци", Евелин Банев - Брендо, двойното убийство пред дискотека "Соло", делата срещу Емилия Масларова, сагата около "Наглите", Златко Баретата, аферата "Октопод", "Килърите", незаконните подслушвания, процесите срещу Цветан Цветанов и Волен Сидеров, убийството на шефа на модна къща "Агресия" и още, и много.

​Някои от тези дела са продължили повече от 10 години, други са зациклили в търсенето на обвиняем​и, трети са приключили с оправдателни присъди или минимални парични санкции.

​Тези, а и десетки други съдебни процеси у нас, си приличат по едно и също нещо: в тях липсва волята за прилагането на справедливостта, липсва усещането на върховенство на закона, липсва чувството и на най-нищожно удовлетворение, че възмездието е възможно.

Голата Темида на протест срещу правосъдието

Протестен пърформанс за липсата от реформи в Съдебната система с участието на голата Темида се проведе пред Министерство на правосъдиет...

Уважаеми читатели, дори на Европа омръзнахме! Непрекъснатият мониторинг върху съдебната система, който Брюксел ни налага от толкова много време насам, въобще не е повлиял върху лечението на ​Темида. Тя си остава все тъй на смъртен одър, рахитична и бледа, все тъй зависима от половинчатите опити на шепа псевдолечители, които ужким се опитват да свалят треската й.

Волята за съдебна реформа у нас се определя от това кой ще предложи повече състояние, за да свести Темида от умопомрачението й. А дотогава​ на многоуважаемия зрител се предлага поредният епизод на сагата с провалената справедливост у нас​.​

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com