Учени разработват сензорна мрежа от насекоми киборги

5066
Учени разработват сензорна мрежа от насекоми киборги
Снимка: Getty Images/Guliver

Университетът в Осака и Университетът по селско стопанство в Токио са разработили съвместно горивна клетка, която може да бъде използвана за създаването на безжична мрежа от насекоми киборги със сензори, пише Tech-on. Устройството е било представено по време на международна академична конференция в Сан Франциско на тема „Развитие на презареждащи се клетки с биогориво, които могат да бъдат монтирани върху насекомо”.

Размерите на горивната клетка са 20x15 милиметра. Тя генерира електричество с използването на трехалоза (вид захар), съдържаща се в течността в тялото на насекомите (кръвната лимфа). Устройството се състои от електроди, резервоар за течността и тръбичка, подобна на игла, която се вкарва в тялото на насекомото. Вътрешността на резервоара е разделена от диализна мембрана и телесната течност го пълни на принципа на дифузията.

Прасета със светещи зурли

Учени от хавайски университет създали с генно инженерство прасенца, чиито зурли светят на тъмно. Ефектът бил постигнат чрез инжектиране...

Двата университета са създали прототип на клетката, използвайки 3D принтер и са я монтирали на гърба на хлебарка, след което са измерили генерираното електричество. Учените са установили, че насекомото може да произведе до 50.2 микровата.

Научни институции в редица държави провеждат изследвания и разработки на управляеми насекоми киборги. Двата японски университета са си поставили за цел да направят горивна клетка, която може да се използва дълго време, без да бъде сменяна. Когато към това се прибави технология, позволяваща контролирането на насекомите, ще бъде възможно да се създаде сензорна мрежа с широк обхват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com