Връзката между Станишев и СДС - брюкселско зелеНО

9780
Връзката между Станишев и СДС - брюкселско зелеНО
Снимка: БГНЕС

Можете ли да се досетите каква е връзката между лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и партията с уж автентичен десен етикет у нас - СДС? Опосредствена, разбира се. Става въпрос за финансовата мотивация.

Двата казуса са напълно различни, но много близки в същността си. "Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари”. Тази прословута фраза на Джон Стайнбек най-точно описва българската циркова арена, позната като политически живот.

Нека да си припомним за какво става въпрос. Лидерът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев се обърна срещу издигналата го партия - БСП и нейната глава Корнелия Нинова, след като не беше избран за водач на листата на социалистите за европейските избори.

Воплите на Станишев изглеждат странни на фона на ниското му одобрение сред редовете на партията, компрометираното му управление, както и редките му изказвания на каквито и да било теми, свързани със защита на национални или партийни интереси. За сметка на това е добре обосновано финансово. По данни от 2017 година Сергей Станишев е успял да спести от заплати 154 757 евро, като той си е купил и 264 кв. м апартамент в Панчарево.

В същото време класация показа, че Станишев е сред най-малко активните български евродепутати. Подреждането се базира на различни критерии, сред които законодателни инициативи, участие в дебати и т.н. Що се касае до присъствието на заседания той е на последно място сред българските евродепутати, заедно с Николай Бареков. Това обаче по никакъв начин не му попречи да сложи прът в колелата на партията, на чието име дължи позицията си на евродепутат, както и лидерството си в ПЕС. Подмятанията за съмнителни избори в БСП и персоналните атаки към Корнелия Нинова, изглеждаха като израз на безсилие пред задоволяване на алчността му.

Справка със сайта на Европейския парламент показва, че основните заплати на евродепутатите са над 8000 евро, дори и без да присъстват на заседания. Hapaвнo c тoвa члeнoвeтe нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт имaт пpaвo нa днeвни пapи в paзмep малко над 300 евро. Cyмaтa e пpeднaзнaчeнa зa пoĸpивaнe на paзнocĸи пo нacтaнявaнe и xpaнa, ĸaтo пapитe ce пoлyчaвaт cлeд пoдпиc в пpиcъcтвeния peгиcтъp нa пapлaмeнтa. Зa acиcтeнти и нaeмaнe нa пoмoщeн пepcoнaл в paбoтaтa ca oпpeдeлeни близо 200 000 eвpo нa мeceц. Дoпълнитeлнo вĸлючeнo възнaгpaждeниe e и мeceчнaтa cyмa oт над 4000 eвpo, нa ĸoятo дeпyтaти имaт пpaвo зa oбщи paзxoди. Евpoдeпyтaтитe имaт пpaвo и нa ocигypитeлнa пeнcия, cлeд ĸaтo нaвъpшaт 63-гoдишнa възpacт. Cyмaтa ce oбpaзyвa нa бaзa 3.5 нa cтo oт мeceчнoтo възнaгpaждeниe зa вcяĸa пълнa гoдинa oт мaндaтa, нo paзмepът й нe нaдxвъpля 70 пpoцeнтa oт гoдишнитe дoxoди.

На този фон никак не е учудващо и "приобщаването" на СДС към управляващата партия ГЕРБ. Въпреки критиките, които отправяха към партията на Бойко Борисов години наред, сега "сините" набързо забравиха за различията си и подобно на "червеният" Станишев насочиха взор към сладката еврочиновническа заплатка.

Човешко е да се иска, естествен процес е и произтичащата от това алчност, но е наистина грозно когато това се прикрива под идеологически параван. Ако мога да си позволя да направя препратка към великата поезия на Ботев, бих оприличил тези псевдоидеолози на "вълци в овчи кожи". Подходящо сравнение може да се намери и в творчеството на Вазов и по конкретно в "Службогонци".

Крещящото лицемерие на българската политическа класа прозира отвсякъде. Пак ще си пишем за апартаментите на Горановци, Цветановци и Станишевци, а те все така упорито ще твърдят, че "пари нЕма" за заплати и пенсии. Апартаментите са на чичовци и баджанаци, а нас ни болят наглите ******. Вземете прочетете "Приказка за стълбата" най-после!

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com