Африканските лидери атакували Путин, че не проявява желание за мир

6283
Африканските лидери атакували Путин, че не проявява желание за мир
Снимка: Getty Images

Според президента на Сенегал Маки Сал африканските лидери са казали на издирвания от Международния наказателен съд руски диктатор Владимир Путин да "покаже желание да продължи напред с мира". Това е станало по време на посещението на африканската делегация за мир в Москва през юни. Стопанинът на Кремъл сериозно ще трябва да се замисли за отговора преди срещата на върха Русия-Африка в края на този месец.

Няколко африкански държави - Република Южна Африка, Конго, Сенегал, Коморите, Египет, Замбия, Уганда - осъществиха мисия в Киев и Москва през юни. Тогава те представиха на Путин мирен план в 10 точки, включващ започване на преговори колкото се може по-скоро, суверенитет на държавите и народите в съответствие с Устава на ООН, хуманитарна подкрепа, размяна на пленници и връщане на деца и др. Вижте целия план тук:

Защитник на мюсюлманите?: В Ливан се появиха билбордове с Путин, прегърнал Корана (СНИМКИ)

По улиците на ливанските градове вече могат да се видят билбордове с руския диктатор Владимир Путин, държащ до гърдите си Корана - свещ...

Африканският план за мир в Украйна: В Русия ИИ се побърка, "Лада" не пали, как да стане?

"Преди следващата среща на върха Русия-Африка той (Путин - бел.ред.) трябва да направи някои действия, за да покаже желанието си да продължи напред с мира дори по хуманитарен начин", каза сенегалският президент Сал пред Financial Times в интервю от столицата Дакар.

Той заяви, че по-нататъшната размяна на военнопленници и връщането в Украйна на деца, отвлечени от руските окупатори, "може да бъде много добър сигнал".

"Ето защо продължаваме да използваме руско-африканската среща на върха, за да видим как можем да напреднем в преговорите, които се опитахме да осъществим между Русия и Украйна", допълни Сал.

Запитан дали Путин е проявил склонност да се стреми към мир, Сал отговори: "Не съм съгласен".

Новините, които унижиха Путин след визитата на Зеленски при Ердоган

Освобождаването на украинските военни командири, които защитаваха Мариупол и знаковия завод "Азовстал" от руската инвазия през пролетта...

"По време на тази среща на върха може би ще можем да проведем още една среща и да постигнем някакъв напредък. На това се надяваме", каза той.

Африканските лидери засилват опитите си да посредничат между Киев и Москва, без да се вижда краят на руската война срещу Украйна. Страните им бяха силно засегнати от рязко покачващата се инфлация, причинена от повишените нива на цените на храните и енергията, предизвикани от войната. Те са сред най-големите вносители на зърно и торове от Украйна и Русия - друга точка, залегнала в плана им за мир.

Въпреки че няма западни санкции срещу руския износ на храни и торове, клиентите се оплакват от нежеланието на банките да обработват трансакции. "Изправени сме пред последиците от тази война", каза Сал. "Имаме големи проблеми с продоволствената сигурност и селското стопанство. Купуваме торове от Русия, а днес, когато санкциите са в сила, има трудности при плащането на тези стоки".

"Ето защо ние разговаряме и с двете страни. Знаем, че това е много сложно, но смятаме, че се приема положително. Украйна заяви, че Русия трябва да напусне окупираната от нея територия, преди да започне да преговаря, и ние разбираме това", допълни президентът на Сенегал.

Припомняме, че на 16 юни, докато делегацията от лидери на африкански държави, начело с президента на ЮАР Сирил Рамафоса, бе в Киев, беше извършен обстрел по украинската столица с крилати ракети "Кинжал" и "Калибър". Руснаците изстреляха общо 12 ракети, всичките свалени от украинската ПВО.

Байдън може да приключи за 5 минути войната в Украйна, смята Зеленски (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи твърденията на бившия американски президент Доналд Тръмп, който неведнъж е заявявал,...

Интересен щрих от ракетната атака бе как пиарът на Рамафоса отрече пред камера да е чул експлозии (такива е имало заради работата на ПВО), че той не бил слизал в бомбоубежище, но при отричането накрая призна, че Рамафоса е отишъл да се скрие – нещо, което беше официално съобщено от украинските власти и имаше първоначално опит именно от пресслужбата на ЮАР да бъде неглижирано.

ОЩЕ: Руска радост заради войници на Асад в Украйна, Стокхолмски синдром от ЮАР при руски обстрел (ВИДЕО)

ЮАР всячески се опитва да съхрани връзките си с Русия, като имаше президентски гаф и относно въпроса дали страната ще задържи Путин по заповедта на Международния наказателен съд.

Що се отнася до мира в Украйна, досега бяха лансирани публично още два плана - формулата за мир на президента Володимир Зеленски и 12-точковият документ на Китай, който е в абсолютен ущърб на украинците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com