"Боко Харам" уби най-малко 31 рибари в езерото Чад

2744
"Боко Харам" уби най-малко 31 рибари в езерото Чад

Най-малко 31 рибари са убити от джихадисткката групировка Боко Харам по нигерийските брегове на езерото Чад, съобщиха местни източници.

Въоръжени бунтовници от „Боко Харам“ са нападнали островите в езерото и са избили мирните селяни, които са били там на риболов, се казва в съобщението. Рибарите били от района на Бага и прекарват дни наред в езерото, ловейки риба с дървени лодки. Районът е изключително отдалечен и без всякаква възможност за комуникация. Според оцелял от клането джихадистите са пуснали един от рибарите да превози телата на убитите си колеги до Бага. Според него атаката е извършена с цел да откаже местните жители да използват езерото за риболов или търговия. Инцидентът е станал, след като армията вдигна забраната за риболов в езерото Чад, позволявайки на местните селяни да си осигуряват прехраната. Нигерийската армия контролира Бага от февруари 2015, но околностите са напълно недостъпни за военните. Бунтовниците използват островите в езерото за свои бази.

ООН призова "Боко Харам" да освободи останалите отвлечени ученички в Нигерия

ООН приветства освобождаването на 82-те нигерийски ученички, които бяха пуснати на свобода преди броени дни след 3-годишен плен и призо...

Конфликтът с джихадистите от „Боко Харам“ отне живота на 20 000 души от 2009 г. насам. Други 2.6 млн. са били принудени да се изселят. Този конфликт напълно разруши всякаква икономическа дейност в района на езерото Чад, където огромната част от населението гладува.

Междувременно бе съобщено и че шофьорът и 16-те пътници в микробус са били отвлечени в нигерийския град Порт Харкорт от въоръжени мъже, съобщиха очевидци. Нападателите са блокирали пътя и са открили огън по микробуса, който се движел към един от периферните квартали на града, принуждавайки шофьора да спре. Служител на транспортната компания God is Good Motors потвърди отвличането.

Говорител на полицията на щата Ривърс също информира за отвличането, но без да посочва броят на отвлечените. Полицията води разследване. Властите в щата Ривърс рядко информират за отвличания срещу откуп, които са чести в тази част на Нигерия. През последните десетина години обаче този вид престъпление се разпространи в цяла Нигерия. Страната стана четвъртата в света, засегната от този вид престъпление. Не се води статистика за броя на отвличанията, но той значително се е увеличил, откакто страната се намира в тежка икономическа криза, допълва БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com