Борисов - първият премиер от Евросъюза, посетил "революционен Тунис"

16666
Борисов - първият премиер от Евросъюза, посетил "революционен Тунис"
Премиерът Хамади Джабали приветства българската делегация с „Добре дошли в революционен Тунис”.

Българският министър-председател Бойко Борисов е първият премиер от Евросъюза, който посещава официално Тунис след демократичните промени в страната от началото на миналата година.

"Тъй като аз съм първият премиер от Европейския съюз, който идва тук, се надявам на възможност първите проекти да ги направим между България и Тунис",  каза премиерът Борисов.

По думите му България може да окаже юридическа помощ на Тунис в изработването на нова Конституция.

Ислямистите в Тунис и Египет настояват за по-голяма роля на религията

След като месеци наред залъгваха светските си критици, ислямистките политици в Тунис и Египет започнаха да разкриват доколко мюсюлманск...

"Затова в нашата делегация е включен Евгени Танчев, председател на Конституционния съд", каза Борисов. Премиерът на Тунис приветства българската делегация с „Добре дошли в революционен Тунис”.

Премиерът на Тунис ме помоли на Европейския съвет да настояваме още веднъж за повече помощ и внимание от страна на Европейския съюз към Тунис, за да се подпомогнат демократичните процеси, каза премиерът Борисов.

Възможностите за развитие и задълбочаване на политическото и икономическото сътрудничество между България и Тунис беше основна тема на срещата между премиера Бойко Борисов и неговия колега Хамади Джабали. Двамата разговаряха в рамките на официалното посещение на българската правителствена делегация в Тунизийската република.

„Надяваме се, че именно след тази визита ще развиваме добри отношения двустранно с България и с Европейския съюз“, подчерта премиерът Джабали. По време на проведените разговори той постави въпроса и изрази готовността на държавата да поднови своите представители в българо-тунизийската комисия за икономическо сътрудничество и тя да възобнови дейността си в най-кратки срокове.

Борисов: Да махнем ДДС-то от даренията с SMS-и

Даренията, които се правят с SMS по законов начин, да ги освободим от ДДС, да потърсим такъв инструмент как може да стане. С тези думи ...

„В нея занапред ще бъдат включени и представители на двете страни, ангажирани с въпросите на културния туризъм“, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че по време на разговорите са обсъдени редица теми, сред които възможността България да окаже юридическа и експертна помощ при изготвяне на Конституцията на Тунис и подкрепа за реализиране на демократичните процеси в държавата, регламентиране на социално-осигурителните права на българите, работещи в Тунис, както и развитието на търговско-икономическите отношения. „През последната година, след настъпване на промените в Тунизийската република, България е увеличила износа си два-три пъти“, допълни г-н Борисов. В рамките на разговорите г-н Джебали постави въпроса и за засилване на подкрепата и помощта на Европейския съюз за Тунис.

По време на срещата двамата министър-председатели договориха размяна на двустранни визити между ресорните министри за постигане на по-тясно сътрудничество в сферите на заетостта, селското стопанство, здравеопазването и образованието и науката. Премиерът Борисов постави и въпроса за възстановяване на пряката въздушна линия София-Тунис. „Това ще е от полза за страните по отношение на туристическия поток в двете посоки, както и по отношение на предоставянето на нови възможности за реализация на съвместни проекти между българските и тунизийските бизнесмени“, коментира г-н Борисов. Той изрази готовността на страната ни за прием на тунизийски студенти в българските университети, което би допринесло и за сближаването на държавите.

Министър-председателят Хамади Джабали прие отправената от г-н Борисов покана за официално посещение в София до края на тази година.

В рамките на посещението на българската делегация днес се провежда българо-тунизийски бизнес форум, който беше официално открит от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и колегата му Риад Беттайеб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com