X
 
 

Десет души бяха екзекутирани от ислямисти в Сомалия

1207 0
Десет души бяха екзекутирани от ислямисти в Сомалия
Снимка: Getty Images/Guliver
Ислямистите от африканския клон на "Ал Кайда" - "Ал Шабаб", екзекутираха поне 10 души, обвинявайки ги в шпионаж, съобщи африканския клон на радиостанцията RFI, предаде БГНЕС.

В съобщението се казва, че въоръжени лица са застреляли пет души заради шпионаж в полза на сомалийските, кенийските и американските разузнавателни служби. В последствие терористите са екзекутирали още пет души. Екзекуциите са извършени в южната част на страната, където групата контролира големи територии.

САЩ твърдят, че са избили десетки бойци на сомалийската "Ал Кайда"

В петък, 12 октомври, Съединените американски щати са извършили най-мащабното си въздушно нападение в Сомалия за последните две години ...

Ислямистите често обвиняват местни жители, че предават информация на сомалийската армия или на чужди държави, за да подпомогнат борбата срещу тероризма. "Шпионите" често са цивилни, които живеят близо до техните бази. Заподозрените в шпионаж са осъдени от съдилищата, които са контролирани от групата, след което са подложени на различни видове екзекуции. Екзекуциите се провеждат на обществени места и се предават на живо от пропагандните канали на групата, за да се внуши страх сред населението.

Радикалната ислямистка група Ал Шабаб е базирана в Сомалия и има тесни връзки с "Ал Кайда. Тя води въоръжена борба срещу централното правителство на Сомалия и възпрепятства хуманитарните действия на ООН.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители