Епидемията от ебола в Африка ще приключи до август

10166
Епидемията от ебола в Африка ще приключи до август
Снимка: Getty Images/Guliver

Епидемията на ебола в Западна Африка ще е приключила до август. Това заяви ръководителят на мисията на ООН за ебола Исмаил Оулд Шейх Ахмед пред Би Би Си, предаде БГНЕС.

Според Ахмед при справянето с кризата "най-вероятно е имало липса на познания и определено ниво на арогантност, но смятам, че научихме урок".

Една година след началото на кризата, смъртоносната болест вече е отнела живота на повече от 10 000 души.

Според организацията "Лекари без граници" "глобална коалиция от бездействие" е довела до трагичните последствия. Ранните призиви на благотворителната организация за помощ са били пренебрегнати както от местните правителства, така и от Световната здравна организация (СЗО).

"Ние бяхме абсолютно наясно, че това е нещо различно през март и април миналата година и се опитахме да съобщим това както на СЗО, така и на правителствата на засегнатите страни", каза Хенри Грей координатор на "Лекари без граници". Той допълни още, че било разочароващо, че техните призиви не са били чути и това по всяка вероятност е довело до настоящите мащаби на епидемията.

Смята се, че първият човек, починал в рамките на епидемията е малко момче от Гвинея през декември 2013 г. Три месеца по-късно СЗО обявява епидемия. След още пет месеца организацията съобщава, че бумът на заболяването представлява опасност от международно значение. По това време близо 1000 души вече са загинали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com