Гутериш: Изборът е между солидарност за климата или колективно самоубийство

1622
Гутериш: Изборът е между солидарност за климата или колективно самоубийство
Снимка: Getty Images

Човечеството е в "битката на живота си", тъй като изменението на климата засилва сушите, наводненията и горещите вълни, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш световните лидери по време на преговорите в Египет за ограничаване на глобалното затопляне, предава АФП.

В разгара на множество международни кризи, които поразяват икономиките и разклащат международните отношения - от пандемията Ковид и руската инвазия в Украйна до екстремните климатични явления, международната общност е изправена пред суров избор, каза Гутериш.

"Сътрудничество или гибел", заяви той пред лидерите на срещата на върха на Конференцията на страните по Конвенцията на ООН (COP27) в курорта Шарм ел-Шейх на Червено море. "Това е или пакт за солидарност в областта на климата, или пакт за колективно самоубийство."

Гутериш призова за "историческо" споразумение между богатите страни и нововъзникващите икономики, което да има за цел да намали емисиите и да задържи повишаването на температурата до по-амбициозната цел на Парижкото споразумение - 1,5ºС над прединдустриалната епоха.

Той заяви, че целта трябва да бъде осигуряването на възобновяема и достъпна енергия за всички, като призова най-големите замърсители, по-специално САЩ и Китай, да увеличат усилията си.

По отношение на сегашната траектория ръководителят на ООН заяви, че "ние сме на магистралата към климатичния ад с все още натиснат крак на педала на газта".

Още: МВФ: Богатите страни не могат сами да финансират борбата срещу климатичните промени

Морален императив

Досегашното затопляне от около 1,2 ºС вече ускорява въздействието по всички направления.

Големите суши в Африканския рог доведоха милиони хора до ръба на глада, а смъртоносните наводнения в Пакистан заляха земеделски земи и разрушиха инфраструктурата, причинявайки щети и загуби за над 30 млрд. долара по данни на Световната банка.

В същото време световната общност изостава както в усилията за намаляване на емисиите, които нагряват планетата, така и в плащанията към уязвимите държави, за да им помогне да изградят устойчивост и да направят икономиките си екологични.

В неделя развиващите се страни спечелиха малка победа, когато делегатите се съгласиха да включат в дневния ред на срещата на върха спорния въпрос за финансовите средства за "загуби и щети" - помощ за вече усетените последици.

Доклад на ООН: Последните 8 години са били най-горещите в историята

Последните осем години са били най-горещите, откакто се правят измервания. Това се казва в доклад на ООН, в който се подчертава, че све...

Гутериш заяви, че е "морален императив" за по-богатите замърсители да помогнат на уязвимите държави, които често са най-малко отговорни за изменението на климата.

Той заяви, че войната в Украйна и редица други кризи, пред които е изправен светът, могат да привлекат голямо внимание, но подчерта, че много от тях са свързани с "нарастващия климатичен хаос".

Ръководителят на ООН обърна внимание и на масовата загуба на биоразнообразие, в резултат на която човешката дейност е довела до шестата криза на масово измиране на планетата, застрашавайки храната, която ядем, водата, която пием, и въздуха, който дишаме. "Нека не забравяме, че войната срещу природата сама по себе си е масово нарушение на човешките права", каза Гутериш.

Борбата с климата "ще бъде спечелена или загубена през това решаващо десетилетие на нашето дежурство", каза той.

И тъй като се очаква този месец населението на света да достигне 8 милиарда души, Гутериш напомни на световните лидери, събрали се в Египет, че решенията, които вземат сега и през следващите години, ще се отразят на поколенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com