X
 
 

И Гърция е готова да изпрати свои сили в Либия

2241 1
И Гърция е готова да изпрати свои сили в Либия
Снимка: Twitter
Гърция е готова да изпрати сили за постигане на примирие в Либия, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след срещата си с командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар в Атина, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БНР. Силите на Хафтар воюват срещу Правителството на националното съгласие в Триполи и подкрепят базираната в Тобрук алтернативна държавна власт.

„Казах (на Хафтар), че Гърция е готова да помогне за утрешния ден на Либия или със сили, за да има примирие, или с помощ за вдигане на оръжейното ембарго (на ООН). Всичко това е принос в бъдещето на либийския народ. Ние искаме Либия да стане една модерна демократична страна“, заяви гръцкият първи дипломат.

Конференцията за Либия - устойчив мир едва ли ще има

От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за вето на каквито и да е международни предложения - това са настроенията пре...

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция започва да изпраща в Либия войници в подкрепа на правителството в Триполи.

Според гръцкия министър с Хафтар са се обединили около желанието си за прекратяване на огъня в Либия, изтегляне на наемниците и отмяна на незаконните меморандуми между Триполи и Анкара.

На срещата, продължила час и половина, Дендиас е поискал от Хафтар да постави на предстоящата в неделя конференция за Либия в Берлин въпроса за анулирането на меморандума, подписан в края на ноември от Турция и либийското Правителство на националното съгласие в Триполи за морско делимитиране, съобщава „Катимерини“. Според Атина документът нарушава суверенните ѝ права на изключителна икономическа зона край остров Крит.

Без предварителна информация и при строга секретност в Атина снощи пристигна Халифа Хафтар.

Как ще се разпредели наследството на Кадафи?

Неочакван обрат се случва в продължаващата от 2014 година гражданска война в Либия. Турция се присъединява към военните действия, воден...

Според коментари на политически анализатори вероятно Европейският съюз използва добрите дипломатически отношения между Гърция и Либия, за да окаже натиск за успешен резултат от международната среща в Берлин в неделя.

Сделка за примирие в Москва не беше постигната след отказ на генерал Хафтар да приеме условията. С включването на Атина в дипломатическата инициатива се очаква да се постигне в Берлин споразумение за примирие и решаване на конфликта в Либия.

Берлин обаче отказа участие на Гърция в предстоящата международна среща по либийския конфликт, което предизвика реакция лично  от страна на генерал Хафтар, който реши сам да разговаря с гръцкото правителство преди да застане на масата за преговори в Германия, подчертават първите коментари по неочакваното посещение в Атина.

Actualno.com

Етикети: