Кокинов: Рано или късно ще пипнем Галеви

10448
Кокинов: Рано или късно ще пипнем Галеви

Никой не е по-голям от държавата и не може да се скрие от нея. Братя Галеви не са ми се обаждали, но рано или късно те ще бъдат намерени.

Това каза пред Нова телевизия градският прокурор на София Николай Кокинов.

Евродоклад: Срам за Галеви

Срам за Галеви. Това е един от акцентите, записани в поредния доклад на Еврокомисията за напредъка на България в сферата на правосъди...

Беглец от правосъдието не е лесно да бъдеш в съвременния глобален свят, посочи той.

Изготвихме молба за правна помощ до италианските власти, които разполагат с необходимата информация по случая "Брендо", когато те ни отговорят тогава ще стигнем и ние до така наречената "къртица", заяви Кокинов и уточни, че в рамките на месец - месец и половина ще е ясно как е текла информация към Евелин Банев.

Не "командироваме" Брендо, а временно го отстъпваме, съдът постанови така, добави градският прокурор.

Това е смисълът на европейското сътрудничество, добави той и обясни защо "даваме Брендо" на италианските власти – защото там го разследват за трафик на наркотик и участие и ръководене на престъпна група.

Делото за пране на пари в българския съд срещу Брендо е на финалната права, каза още Николай Кокинов.

Борисов: Галеви да се прибират и да отиват в съда

Днес поздравявам колегите от МВР и благодарим на американските партньори за братя Галеви – за новото повдигнато обвинение за пран...

Когато се свършат следствените действия в Италия, те искат да му повдигнат обвинения, но след това ще го дадат на българското правосъдие, защото има насрочени заседания в Софийски градски съд. Ако те приключат с осъдителна присъда Евелин Банев ще търпи наказанието си тук, ако в Италия се стигне до присъда, респективно ще търпи италианското си наказания. Има вариант той да пожелае да търпи наказанието и в България, обясни Николай Кокинов.

Кокинов заяви, че е оптимист и се надява катарските власти да изпратят Таки в България. Въпрос на правна процедура е колко време ще отнеме това. "Все се надявам, че в духа на сътрудничество на двете държави, той ще ни бъде изпратен", каза градският Кокинов.

По повод делата с обществен интерес, по които обвиняемите бяха оправдани и отложените дела, Кокинов обясни, че Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратила делото срещу Валери Цветанов, защото сметнала, че няма достатъчно доказателства срещу него. Останалите присъди още не са влезли в сила – това са Мария Мургина, Христо Ковачки, Валентин Димитров – тези дела са на втора инстанция. Нека да изчакаме Върховният съд и тогава ще правим анализи, посочи Николай Кокинов.

Кокинов заяви, че обществените условия и влизането ни в Европейския съюз в момента не позволяват съществуването на организирани престъпни групи като тези от 90-те години от рода на СИК и ВИС.

"Отделно и тази перманентна работа през изминалите години раздробиха този тип организации. Винаги ще има някакви престъпни групички и групировчици, но те са много по-дребни, нямат тази финансова мощ, нямат тези контакти с държавната машина и са много по-лесни за атака и за унищожаване. Държавата ги раздроби", допълни градският прокурор.

Галеви обвинени за пране на 35,5 млн. лв.

Специализираната прокуратура обвини Пламен Галев и Ангел Христов за пране на 35,5 млн. лв. Специализираната прокуратура повдигна обви...

Никога не се повдигат обвинения само за да се отговори на обществения интерес. Никога не го правим, това е престъпно, категоричен е Кокинов.

Аз съм пристрастен и смятам, че за първи път се дава възможност за главен прокурор да бъде избран прокурор от кариерата. Дай боже така да стане, но в крайна сметка последна дума имат Висшия съдебен съвет и президента, коментира още Николай Кокинов.

Според него не е възможно настоящият Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор. Не е добре един Висш съдебен съвет, който си отива да избере главен прокурор, който седем години ще работи със следващия съвет. Някак си не е нормално, заяви Кокинов.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com