Липсва запис от пилотската кабина на самолета с дупка в корпуса

1498
Липсва запис от пилотската кабина на самолета с дупка в корпуса
Снимка: iStock

Данните от записващото устройство за глас в пилотската кабина на самолета "Боинг 737" МАКС 9 на авиокомпания "Аляска еърлайнс", който загуби панел от фюзелажа си по време на полет в петък, са били изтрити. Това съобщиха американските власти, което поднови вниманието към призива на индустрията за по-дълги записи по време на полет, предаде Ройтерс.

Странна ситуация

Председателката на Националния съвет на САЩ за безопасност на транспорта (НСБТ) Дженифър Хоменди заяви вчера, че няма данни от записващото устройство за гласа в пилотската кабина, тъй като данните не са били изтеглени в рамките на два часа - когато записът се рестартира, изтривайки предишните данни.

ОЩЕ: Дупка в корпуса доведе до аварийно кацане на самолет (ВИДЕО)

САЩ изискват записващите устройства за глас в пилотската кабина да записват два часа данни срещу 25 часа в Европа за самолетите, произведени след 2021 г. Международната организация за гражданска авиация призовава от 2016 г. за 25-часов запис на самолетите, произведени след 2021 г.

"В пилотската кабина и в самолета се случваха много неща. Това е много хаотична обстановка. Прекъсвачът за записващото устройство на гласовете в пилотската кабина не беше изтеглен. Екипът по поддръжката излезе да го вземе, но това беше точно на границата на двата часа", каза Хоменди.

"Записващото устройство за полетните данни на самолета и записващото устройство за гласа в пилотската кабина бяха изпратени в лабораториите на НСБТ, за да бъдат разчетени, но нямаше данни за гласовете", съобщи тя.

ОЩЕ: "Аляска еърлайнс" отмени 170 полета след инцидента с "Боинг 737 Макс 9"

Националният съвет призовава САЩ да увеличат записа до 25 часа за самолетите, произведени след 2021 г. Миналият месец Федералната администрация на САЩ по гражданска авиация (ФАГА) заяви, че е предложила увеличението до 25 часа, но само за новите самолети. Хоменди отправи призив към ФАГА да промени правилата и да поиска замяната на устройствата и в съществуващите самолети.

ФАГА вече отхвърли призива на НСБТ за задължителна модернизация на самолетите с нови гласови записващи устройства в пилотската кабина, като заяви, че разходите ще бъдат значителни - 741 млн. долара срещу 196 млн. долара при предложените от нея постепенни подобрения. Пилотите също се противопоставиха на този ход, като профсъюзът, представляващ пилотите на компанията за въздушни превози Атлас еър, заяви пред ФАГА, че по-дългите записи ще бъдат намеса в личния живот на работниците.

Въпросът придоби нова актуалност, след като поредица от инциденти, предизвикали опасения относно безопасността на полетите в САЩ, отбелязва Ройтерс.

От 2018 г. насам НСБТ е провела 10 разследвания, при които данните от записаните гласове са били презаписани, заяви Хоменди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com