Мозамбик се бори с най-тежката епидемия от холера от десетилетие

1038
Мозамбик се бори с най-тежката епидемия от холера от десетилетие
Снимка: Getty Images

Най-тежката от повече от десетилетие епидемия от холера избухна в Мозамбик, съобщиха от Световната здравна организация. Бедствието идва след опустошителния циклон Фреди, преминал през страната. 

"Макар че в Мозамбик редовно избухват епидемии от холера между октомври и април, като са регистрирани почти 21 000 случая и 95 смъртни случая, това е най-голямата епидемия от повече от десетилетие", заяви Северин фон Ксилендер, представител на СЗО в югоизточната африканска държава, цитиран от БГНЕС.

Южна Африка потвърди за два случая на внесена холера

Южна Африка призова гражданите на страната към бдителност, след като здравните власти потвърдиха два внесени случая на холера. Министъ...

"Епидемията все още се разширява географски", каза той пред репортери в Женева на брифинг чрез видеовръзка от Мапуто. Засегнати са осем от 11-те провинции на страната.

Келимане е най-засегнатият град и през последните 24 часа 132 души са били приети в центрове за лечение на холера, а 350 души са получили посещения за лечение на холера. "След навлизането на Фреди на сушата броят на случаите в града експлодира и от по-малко от 20 на ден и се увеличи десетократно", каза Фон Ксиландер.

Първата кампания за ваксиниране срещу холера започна в края на февруари в четири провинции. Повече от 715 000 души получиха еднократна инжекция. В четвъртък в Куелимане стартира втора кампания, която е насочена към 410 000 души. Програмите за ваксинация ще бъдат разширени и в други провинции, като в момента са обхванати повече от 1,35 млн. души.

Над 1000 жертви на холера в Малави

Хаити започва ваксинация срещу холера

В Хаити започва кампания за ваксиниране на над 10% от населението срещу холера, но контролът на банди върху големи части от територия щ...

Екипите на СЗО реагират на пет паралелни извънредни ситуации в областта на здравеопазването в Мозамбик: освен холерата и наводненията, причинени от циклона Фреди, полиомиелитът, Ковид-19 и продължаващата хуманитарна криза в северната част на страната предизвикват ситуация, която "претоварва" здравните системи, каза Фон Ксилендер.

Циклонът Фреди разруши повече от 132 000 домове, а 184 000 души бяха разселени, и въпреки че наводненията вече се оттеглят, достъпът до безопасна вода е "предизвикателство", каза той, а около една трета от реколтата е унищожена. "През следващите седмици броят на случаите на малария ще се увеличи драстично, а процентът на недохранване, който вече е много висок, ще се повиши", каза Фон Ксилендер. "С това кратко изложение нямам за цел да всявам страх, но се надявам да алармирам за тревожната ситуация, в която в момента живеят милиони хора тук", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com