X
 
 

Настъплението на армията на Хафтар в Либия изглежда засега е спряно

2819 0
photo of Настъплението на армията на Хафтар в Либия изглежда засега е спряно
Снимка: Getty Images / Guliver
Частите на международно признатото правителство на Либия са спрели настъплението на армията на маршал Халифа Хафтар, твърдят очевидци пред агенция Reuters.

На места отстъплението на Либийската национална армия на Хафтар (ЛНА) достига 60 километра - например в град Азизия, където за пръв път от дни са отворили магазините, след продължителни боеве.

Армията на Хафтар започна нов етап в опита да превземе Триполи

Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар обяви началото на втората фаза на нападението срещу Триполи. Това се съобщава...

В последните няколко дни отрядите на администрацията в Триполи отблъснаха ЛНА на няколко места около столицата. Въпреки това боевете продължават, след като Халифа Хафтар обяви преди почти три седмици, че започва офанзива "срещу терористите" в Триполи, припомня БГНЕС.

Според ООН, досега в сблъсъците са загинали поне 264 души, включително 21 цивилни. Ранените са над 1200, а около 32 хиляди души са избягали от домовете си.

Последните събития на бойното поле са удар по амбициите на Хафтар да управлява цялата територия на Либия. Въпреки това ситуацията на фронта се променя и хода на събитията може отново да се обърне в негова полза.

Ако призивите на ООН за спиране на огъня и временно примирие бъдат изпълнени, ЛНА ще контролира значително повече територия, отколкото имаше преди офанзивата на Хафтар. Триполи отказва да приеме примирие, без ЛНА да се изтегли на позициите си от преди офанзивата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  хафтар е завършил генералщтабна академия в москва!!! някой си въобразява нещо!!! ха,ха,ха!просто финита ла комедиа
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  И в фащ да беше завършил все тая. Човека си е родолююбец
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Спряно, ама само и единствено според Актуално! Те вече са във втора фаза на офанзивата според световните медии.