Новини за нова война: Вече има дата за военна операция в Нигер

11039
Новини за нова война: Вече има дата за военна операция в Нигер
Снимка: Getty Images

Новините за приближаваща нова война стават все по-мрачни. Единадесет западноафрикански държави се споразумяха да предоставят войски за възможна военна намеса за връщане на власт на демократично избрания нигерски президент Мохамед Базум, свален миналия месец с преврат. Това съобщи говорител на западноафриканския блок (ECOWAS, ЕКОВАС), цитиран от Асошиейтед прес.

Единайсетте страни включват на практика всички държави членки на ЕКОВАС без Нигер и още три управлявани от военни страни от блока: Гвинея, Мали и Буркина Фасо, пише БТА. Последните две обявиха, че ще разглеждат всяка намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

"Готови сме да тръгнем по всяко време, щом заповедта бъде дадена. Нашите войски са готови да изпълнят дълга си пред региона", каза пред журналисти комисарят по въпросите на мира и сигурността на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) Абдел Фатах Муса след двудневно заседание в ганайската столица Акра на началниците на генералните щабове на страните от ЕКОВАС.

Новата война в Африка се задава: Африкански държави решиха да задействат резервни военни сили

Кога?

Началниците на генералните щабове на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) вече са определили дата за военна намеса. Тя е означена като "денят D".

"Готови сме да се намесим по всяко време, както се изисква от заповедта. Денят D също е определен, няма да го разкриваме", заяви Абдел Фатау Муса, цитиран от международните медии, между които и Ройтерс, предаде БГНЕС.

ECOWAS обясни решението за намеса с факта, че военният преврат в Нигер е седмият преврат за една година в региона за последните три години. "Решението е, че превратът в Нигер е още един преврат за региона - повече от това, което той може да понесе и сега ние ще го спрем", обясни позицията на организацията комисарят Муса.

ОЩЕ: Манипулира ли Путин Африка да скочи на бунт срещу Запада?

Ще бъде ли избегната война?

Муса посочи, че ECOWAS не се отказва от диалога с водачите на преврата, които вече веднъж пренебрегнаха краен срок, поставен им да върнат на власт Базум, и не показват готовност за преговори за възстановяване на управлението му. Муса добави, че днес делегация на ECOWAS може да посети Нигер, за да опита да продължи диалога с хунтата.

Същвременно високопоставен функционер на партията на Базум предупреди в интервю за Асошиейтед прес, че ако плановете на метежниците, които свалиха от власт нигерския президент, се увенчаят с успех, това ще застраши демокрацията и сигурността в региона и целия африкански континент.

Нигер: Африканският съюз отхвърля всяка военна намеса срещу бунтовниците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com