ООН: 1,5 млрд. долара помощ за Судан

787
ООН: 1,5 млрд. долара помощ за Судан
Снимка: Getty images

На конференция на ООН донорите обещаха близо 1,5 млрд. долара за борба с хуманитарната криза в Судан и за подпомагане на съседните държави да приемат бежанци, бягащи от сраженията, предаде АФП.

Судан затъва в смърт и разруха с безпрецедентна скорост, заяви ръководителят на ООН Антонио Гутериш, като призова донорите да се намесят и да ограничат разрастващата се катастрофа.

Хуманитарна катастрофа: борба за власт, страдания и глад в Судан

Судан e все по-близо до хуманитарна катастрофа и краят на кризата не се вижда. "Застрашени сме и от глад", казва Музан Алниил от изслед...

Конференцията се провежда в средата на тридневното прекратяване на огъня, което изглежда внесе спокойствие в столицата Хартум, след като предишните примирия не успяха да осигурят сигурни коридори за помощ.

"Днес донорите обявиха близо 1,5 милиарда долара за хуманитарната помощ за Судан и региона", заяви ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс, закривайки конференцията за предоставяне на смесени обещания, организирана в Женева. "Тази криза ще изисква устойчива финансова подкрепа и се надявам, че всички ние можем да запазим Судан на първо място сред приоритетите си", каза още той, цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на ООН за бежанците Филипо Гранди допълни: "Много е важно сега тези вноски да бъдат ясно разпределени и отпуснати възможно най-бързо, защото в тази конкретна извънредна ситуация наистина нямаме достатъчно средства."

Повече от два месеца след началото на сраженията ООН се опасява, че кризата може да се разпространи и да дестабилизира съседните африкански държави. "Мащабът и скоростта на изпадането на Судан в смърт и разрушение са безпрецедентни", заяви генералният секретар на ООН Гутериш на конференцията. "Без силна международна подкрепа Судан може бързо да се превърне в огнище на беззаконие, което да излъчва несигурност в целия регион", каза още той.

Отново часове след края на примирието: Започнаха нови боеве в Судан (ВИДЕО)

Малко след изтичането на 24-часовото примирие - поредното в конфликта между двама съперничещи си генерали - тази сутрин боевете в Харту...

От 15 април насам армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, се сражава с паравоенните Сили за бърза подкрепа ("RSF"), командвани от бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, след като двамата изпаднаха в борба за власт. Броят на загиналите надхвърли 2 000 души, съобщи Центърът за данни за местоположението и събитията при въоръжени конфликти.

На стотици километри западно от Хартум, само в столицата на щата Западен Дарфур - Ел Женейна, са загинали до 1100 души, като Държавният департамент на САЩ обвинява "предимно" RSF. "Ситуацията в Дарфур и Хартум е катастрофална", заяви Гутериш.

По данни на ООН рекордните 25 милиона души - повече от половината от населението на Судан - се нуждаят от помощ. Около 2,5 млн. души са били разселени в цял Судан от войната, което е принудило около 550 000 души да потърсят убежище в съседни държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com