ООН: Гладната криза заплашва половината от малките деца в Сомалия

3196
ООН: Гладната криза заплашва половината от малките деца в Сомалия
Снимка: Getty Images/Guliver

Тежката суша рискува тази година да доведе до остро недохранване на почти половината от сомалийските деца на възраст под пет години, а стотици хиляди се нуждаят от животоспасяващо лечение, предупреди ООН. От организацията призоваха за спешни действия.

"Недохранването достигна кризисни нива", заяви Виктор Чиняма, ръководител на комуникациите на УНИЦЕФ в Сомалия.

"Времето за действие е сега", каза той пред репортери в Женева, като предупреди, че "ако чакате нещата да се влошат или да бъде обявен глад, може да е твърде късно".

Сомалия е най-тежко засегнатата държава от региона на Африканския рог, който се бори с най-тежката суша от десетилетия насам. ООН предупреждава, че 4,1 млн. души - една четвърт от населението на Сомалия, се нуждаят от спешна хранителна помощ.

Мощен взрив в сомалийската столица, има жертви

Няколко жертви са налице след огромна експлозия в сомалийската столица Могадишу, за която отговорност пое базираната в страната терорис...

Чиняма заяви, че децата плащат най-високата цена на гладната криза, като се очаква до края на годината 1,4 милиона от тях, или почти половината от всички деца на възраст под пет години, да страдат от остро недохранване.

"От тях 330 000 ще се нуждаят от лечение заради тежко остро недохранване, което може да доведе до смърт“, каза той.

УНИЦЕФ се нуждае спешно от 7 млн. долара до март, за да закупи терапевтичните храни, необходими за лечението на тези деца.

Без допълнителните доставки "100 000 деца с тежко остро недохранване ще пропуснат животоспасяващо лечение", предупреди той.

Вербувани

Ще има ли сериозен глад на планетата след по-малко от 30 години?

Населението на света ще нарасне до 9 милиарда души до 2050 г. и за изхранването на толкова много хора ще са необходими два пъти повече ...

Тежкото остро недохранване може да доведе до изоставане в растежа и изтощение и прави децата толкова слаби, че те стават много по-уязвими към болести.

За "едно тежко остро недохранено дете или тежко изтощено дете рискът да умре от болести като морбили или диария е 11 пъти по-висок, отколкото добре хранено дете", заяви говорителката на УНИЦЕФ Марикси Меркадо.

Това е особено тревожна статистика, тъй като сушата предизвика и тежка водна криза в Сомалия, а оттам и повече епидемии от болести.

През 2021 г. в страната са регистрирани около 7500 случая на морбили - два пъти повече от случаите за 2019 г. и 2020 г. взети заедно, а около 60 000 души са изложени на риск от заразяване с диарийни заболявания, включително холера, сочат данните на ООН.

Сушата предизвиква и миграционна криза, каза Чиняма.

ООН: Нови 45 милиона души в света ще се сблъскат с глад и недостиг

45 милиона души от 43 страни по света ще се сблъскат с глад и недостиг. Това се посочва в глобалната хуманитарна перспектива за 2022 г....

Около 500 000 души от ноември насам са напуснали домовете си в търсене на храна, вода и пасища. Тази бройка се прибавя към 2,9-те милиона, които вече са разселени в страната.

Сушата и разселването увеличават и други рискове за децата, включително от въоръжени групировки в Сомалия, където ислямистката войнстваща групировка "Аш Шабааб" контролира обширни територии.

Според УНИЦЕФ през 2021 г. 1 200 деца - 45 от които момичета, са били вербувани и използвани от въоръжени групи, а други 1 000 деца са били отвлечени.

"В много случаи тези деца са били жертви на множество нарушения", каза Чиняма.

Общо УНИЦЕФ заяви, че се нуждае от 48 млн. долара, за да реагира на кризата в Сомалия през тази година. Досега организацията е получила само 10 млн. , АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com