X
 
 

Парламентарни избори в Бенин без участието на нито една опозиционна партия

1100 0
Снимки: Getty Images / Guliver
Парламентарните избори в Бенин, в които не участва нито една опозиционна партия, приключиха. В неделя близо 5 милиона граждани с право на глас избираха членовете на 83-местния парламент само между две партии, лоялни на президента Патрис Телън. Избирателната активност по време на вота обаче беше изключително ниска.

Избирателната комисия на страната, смятана за една от най-стабилните демокрации в Африка, постанови миналия месец, че само две политически формации изпълняват необходимите условия по новите изборни закони и могат да участват във вота. За целта всяка от партиите трябваше да плати по 424 000 долара, за да внесе списък с кандидати за парламента.

Малко преди началото на гласуването интернет достъпът в цялата страна беше блокиран. Опозицията призова членовете си да бойкотират вота в западно африканската държава. Властите обаче забраниха провеждането на протести и бяха остро разкритикувани от международни групи за защита на човешките права.

Само преди пет години гражданите на Бенин, където беше въведена многопартийната система през 90-те години на миналия век, можеха да избират между 20 политически формации, чийто представители да влязат в парламента.

Президентът Телън, бивш бизнесмен, известен с прозвището „краля на памука“, дойде на власт през 2016 година и се зае да реформира изборните закони. По думите му промените целят да обединят стотиците партии в доста по-компактни политически формации.

Actualno.com

Етикети: