САЩ обмисля да обяви "Мюсюлмански братя" за терористична организация

2037
САЩ обмисля да обяви "Мюсюлмански братя" за терористична организация
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп настоява да се внесе международното ислямистко движение "Мюсюлмански братя" в списъка с чуждестранни терористични организации, съобщава ТАСС, позовавайки се на вестник "Ню Йорк пост".

Според разпространяваната информация Белият дом е поръчал на дипломати и сътрудници на ведомствата, отговарящи за националната сигурност, да се заемат с този въпрос след преговорите с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в Белия дом на 9 април.

Мъж нападна полицай между Мароко и Испания, крещейки „Аллах акбар”

Мъж нападна с нож полицай на границата между Мароко и испанската територия Мелиля и го рани, съобщиха местните власти. Според очевидци,...

Организацията е забранена в Египет.

От основаването си през 1928 “Мюсюлманските братя” (“Хизб ал-Икхван ал-Муслимун)оказват изключително силно влияние върху политическия живот в Близкия изток. Лозунгът на тази организация е “Аллах е нашата цел, Пророкът е нашият водач, Коранът е нашият закон, а Джихадът е нашия път. Да умрем в името на Аллах е най-голямата ни надежда."

Самата история на тази организация е доказателство за екстремисткия и характер. Неин неоспорим водач и днес си остава бившият турски премиер Неджметтин Ербакан (макар че официално президент на организацията е племенникът му Мехмед Сабри Ербакан), чиято партия Рефах беше забранена от турския конституционен съд през януари 1998, заради “дейността и срещу светския режим в страната. На свой ред Ербакан обяви, че “след падането на Берлинската стена, Западът откри своя нов враг в лицето на Исляма”

Великобритания става една от първите европейски държави, приели на своя територия лидери на "Мюсюлмански братя". И това не е случайно. Още преди Втората световна война британските колониални власти започват да гледат благосклонно на "Мюсюлмански братя", виждайки в тях алтернатива на арабските националисти. При срещата си с представители на британското правителство самият основател на "Братята" Хасан Ал-Банна ги предупредил, че "комунизмът в Близкия изток съставя огромна заплаха за всички народи" и ги уверил, че "Мюсюлманските братя" се сражават с комунизма с всички възможни средства".

"Мюсюлмански братя" искат да открият ислямско училище в Испания

Ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” смята да открие първото в Испания ислямско училище, съобщи в. „Конфиденсиал...

Понастоящем "Мюсюлманските братя" контролират 13 благотворителни организации с многомилионен оборот, които развиват дейност в различни сектори на британската икономика. Освен това те разполагат и с т.нар. "Организация за ислямска взаимопомощ в света", която от 1992 г. насам е оглавявана от Асам ал-Хаддад.

Статистиките сочат, че през последните десетилетия се наблюдава активизиране на дейностите по изграждане на джамии в европейските държави и в САЩ. Този процес се развива в унисон с разширяване дейността на "Мюсюлманските братя" и с увеличаването на притока на имигранти от арабските и ислямските държави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка