Популациите на африкански лъвове ще намалеят наполовина до 20 години

8776
Популациите на африкански лъвове ще намалеят наполовина до 20 години
Снимка: Mirror

Популациите на лъвове в Западна, Централна и Източна Африка са застрашени и е възможно да намалеят наполовина в следващите две десетилетия, според проучване, цитирано от CBS News.

Изследователи от Оксфордския университет са анализирали 47 проучвания на популациите на лъвове в Африка, проведени от 1990 година насам. Базирайки се на откритите в тях тенденции, екипът е направил прогноза за следващите 20 години. Резултатите са стряскащи.

Варненският зоопарк показа трите новородени лъвчета

Трите новородени лъвчета от варненския зоопарк бяха показани днес пред медиите. Без да се срамуват, мъниците позираха пред обективите...

Изследването, според което общият брой на лъвовете е 8221, показва, че през послените 25 години популациите им са намалели навсякъде, освен в четири държави - Ботсвана, Намибия, Южна Африка и Зимбабве. В Западна централна Африка има само едни регион, където цифрите не показват спад и две зони, в които лъвовете вероятно вече са изчезнали. Подобна е картината в Източна Африка. Там паркът “Серенгети” е единственият регион с голяма и устойчива популация от лъвове.

Оксфордският екип, ръководен от Ханс Бауър е изчислил, че при настоящите тенденции съществува 67% вероятност броят на лъвовете в Западна и Централна Африка да намалее двойно през следващите две десетилетия. В Източна Африка вероятността е 37 на сто.

В мрачното бъдеще на лъвовете има и лъч на надежда. Авторите са открили, че в Южна Африка, където има по-малко човешки селища, не се наблюдава намаляване на популациите им. Важна роля там изпълнява система от малки оградени резервати. Изследователите предупреждават, че ако не се предприемат адекватни мерки, царствените животни може да загубят авторитетното си място на върха на хранителната верига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com