Президентът на Судан свален и арестуван след 30 години на власт

2476
Президентът на Судан свален и арестуван след 30 години на власт
Снимка: Getty Images / Guliver

След близо 30 години на власт, президентът на Судан, Омар ал-Башир, бе свален и арестуван, съобщи министърът на отбраната.

Говорейки по държавната телевизия, Авад Ибн Оуф съобщи, че армията ще надзирава двугодишен преходен период, последван от избори, информира Би Би Си. Той заяви също така, че е въведено тримесечно извънредно положение.

Президентът на Судан подаде оставка

Президентът на Судан Омар ал Башир се оттегли, военни източници твърдят в четвъртък след продължаващите месеци призиви за неговата оста...

Оуф съобщи официално на всички, окупирали столицата на страната, Хартум, че "режимът е отстранен и Башир ще бъде държан на сигурно място“.

Той каза, че Конституцията на Судан е замразена, граничните пунктове са блокирани до по-нататъшно нареждане и въздушното пространство е затворено за 24 часа.

Башир е обект на международна заповед за арест, издадена преди повече от 10 г. от Международния наказателен съд (МНС), която го обвинява в организиране на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в западния регион на Дарфур в Судан.

Не е ясно обаче какво ще стане с него след ареста му.

Какво се случи?

Арест на бивш министър и официални лица в Судан, по улиците - празненства (ВИДЕО)

Суданските военни задържаха бившия министър на отбраната и редица други официални лица на фона на съобщения за евентуален военен превра...

В ранните часове днес бяха забелязани военни превозни средства, влизащи на мястото, където се намират Министерството на отбраната, армията и личната резиденция на Башир, предаде агенция АФП.

По-късно държавната телевизия и радио прекъснаха програмата си с послание, че армията ще направи изявление.

Междувременно десетки хиляди демонстранти се събраха в централен Хартум, скандиращи: "Падна, спечелихме", съобщи Ройтерс.

Държавните медии съобщиха, че са арестувани бившият министър на отбраната на Судан Абдурахим Хюсеин, членовете на личната охрана на президента Омар ал-Башир, лидерът на управляващата партия "Национален конгрес" Ахмад Харун и бившият вицепрезидент Али Усман Тах, предаде РИА Новости.

Протестите в Судан

Военен преврат в Судан

Армията в Судан е извършила военен преврат, съобщи арабската телевизия Ал Маядин. Уточнява се, че военните са решили да свалят от всич...

Протестите в Судан продължават от около четири месеца, като започнаха с искания за понижаване на цената на хляба, но постепенно доведоха до лозунги за промяна на политическия режим на Омар ал-Башир, който е на власт в Судан от 30 години. В хода на демонстрациите, според опозицията и правозащитниците, около 60 демонстранти са били убити, стотици са били ранени, а няколко хиляди са били задържани.

Миналия уикенд хиляди демонстранти излязоха по улиците на Хартум и други градове, за да поискат оставката на президента. Демонстрантите се събраха пред сградата на Генералния щаб на армията в Хартум, за да призоват военните "да поемат страната на народа и да постигнат свалянето на президента". В редица райони на града започнаха сблъсъци между демонстрантите, подкрепяни от някои военни, и силите за сигурност.

През последните седмици центърът на протестите в Судан се измести в строителен комплекс на Министерството на отбраната на страната в Хартум, недалеч от президентския дворец, пред който има постоянен лагер със стотици протестиращи, пребиваващи там ден и нощ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com