САЩ ще участват в маневри в Западна Сахара

1953
САЩ ще участват в маневри в Западна Сахара
Снимка: iStock/Guliver

Премиерът на Мароко заяви, че ръководените от САЩ многонационални африкански военни учения този месец ще се проведат в спорния пустинен регион на Западна Сахара, съобщи АФП.

Миналата година, по времето на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Вашингтон призна мароканския суверенитет над Западна Сахара - след като Рабат нормализира отношенията си с Израел - предизвиквайки гнева на сепаратисткия фронт Полисарио.

САЩ са готови за нови сблъсъци с Русия в Сирия

Сирийската информационна агенция "North Press Agency", позовавайки се на изявление на председателя на Обединеният комитет на началник щ...

Военното учение, което, според американското командване на Африка (Africom), е най-голямото му ежегодно учение, "отбелязва освещаването на американското признание на Мароканска Сахара", заяви премиерът Саад-Един Ел Отмани в Tуитър миналата седмица.

От Africom казват, че в учението "Африкански лъв" ще участват над 7000 войници от девет държави, без да се посочват допълнителни подробности за участващите страни.

Мароко претендира за Западна Сахара, бивша испанска колония с богати фосфатни ресурси и морски риболов, след като Испания се оттегли през 1975 г. Но фронтът Полисарио с оръжие поиска независимост там, провъзгласявайки Арабска демократична република Сахари (SADR) през 1976 г. и води 16-годишна война с Мароко.

Мароко предлага автономия на Западна Сахара, но поддържа, че територията е суверенна част от кралството. Отмани каза, че ученията ще се проведат на две места в Западна Сахара, включително в източния регион Махбес - където Полисарио редовно претендира за конфликт през последните месеци - и Дахла, където Рабат планира да развие голямо пристанище на брега на Атлантическия океан.

Все повече американци се въоръжават

Дебатът за и против свободната продажба на оръжия в САЩ отново е на дневен ред. Това се случва в момент на политическо разделение и зад...

Разбира се, Испания не участва в ученията в Западна Сахара.

Мадрид разгневи Рабат, след като през април лидерът на фронта Полисарио Брахим Гали беше лекуван в испанска болница от COVID-19.

Миналия месец Испания беше изненадана, когато около 10 000 души се втурнаха в малкия си северноафрикански анклав Сеута, докато мароканските граничари не реагираха, което беше оценено като наказателен политически жест от страна на Рабат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com