САЩ засили военното си присъствие в Италия заради Либия

51179
САЩ засили военното си присъствие в Италия заради Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ увеличиха броя на морските пехотинци и самолетите в италианската ВВС база Сигонела в Сицилия в случай, че се наложи евакуиране на работещите в американското посолство в Триполи заради безредиците в либийската столица, предаде БГНЕС.

Около 60 морски пехотинци и четири самолета "Оспри" с променлива геометрия на витловите си двигатели пристигнали в Сигонела от базата си в Испания, съобщиха два пожелали анонимност представители на американските власти. Така военният състав на САЩ в Сицилия, разположен там за действие като превантивна мярка, вече наброява 250 пехотинци. Така ако се наложи да действат в Либия, ще бъде съкратено времето за полет дотам. Един от източниците на Ройтерс съобщил, че силите в базата Сигонела са поставени в повишена бойна готовност.

Тежко въоръжени мъже атакуваха либийския парламент в неделя. Престрелки избухнаха на много места в Триполи, където враждуващи милиции създадоха най-свирепите безредици в града след края на войната по свалянето на режима на Муамар Кадафи в края на 2011 г. Саудитска Арабия вече затвори посолството и консулството си в либийската столица и изтегли в понеделник целия си дипломатически персонал от града. Вчера командващият спецчастите в либийската армия заяви, че се присъединява към ген. Халифа Хафтар в кампанията му срещу войнстващите ислямисти. Хафтар беше заклеймен от правителството на страната като извършващ опит за военен преврат.

Морските пехотинци в Сигонела са част от силите за реагиране при криза, отговарящи за сигурността на посолството на САЩ . Тези сили бяха създадени след нападението срещу консулството на Щатите в гр. Бенгази през септември 2012 г., при което бяха убити посланикът Кристофър Стивънс и още трима други американци. През октомври 2013 г. около 200 морски пехотинци също пристигнаха в Сигонела за няколко седмици, след като американски командоси заловиха високопоставен шеф на Ал Каида в Либия, след което избухнаха безредици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com