Статуя в Претория ще напомня за делото на Нелсън Мандела

58832
Статуя в Претория ще напомня за делото на Нелсън Мандела
Снимка: Getty Images/Guliver

В градината на президентството на Южна Африка в Претория утре, ден след погребалната церемония в село Куну, ще бъде открита статуя на Нелсън Мандела. Събитието беше предвидено отдавна за Деня на помирението, 16 декември, който в страната е неработен, предаде БГНЕС.

16 декември се чества в ЮАР от XIX век, а след създаването на Южноафриканския съюз през 1910 година той е неработен.

Вуртрекерите, потомци на първите холандски заселници, които се преселват на север, за да избегнат британското господство в колонията Кап, са имали желанието да построят църква и да се отдадат за един ден на молитви и благодарности, ако успеят да се отърват от заплашващите ги зулуси. В крайна сметка те им нанасят поражение на 16 декември 1838 г. в битката край Блъд Ривър (река Нкоме), провинция Натал.

До края на апартейда през 1994 година десетки хиляди африканери са сe събирали на 16 декември пред паметника Вуртрекер – внушителен монумент, разположен на хълм в Претория, за да почетат предците си и да прославят расисткия режим.

В противниковия лагер 16 декември е денят на основаването на военното крило на АНК (Африканския национален конгрес), което извърши първото си нападение на 16 декември 1961 година.

След края на апартейда, когато Нелсън Мандела става президент, Южна Африка прави подбор на празниците си. 16 декември оцелява, но бе преименуват на Ден на помирението.

Точно този ден избра южноафриканското правителство, за да почете световната икона на помирението като открие статуя на Нелсън Мандела. Съдбата предопредели тази церемония ще бъде организирана ден след неговото погребение.

Иначе тялото на Мандела ще бъде положено за вечен покой в 14:00 часа българско време. Церемонията започна рано сутринта и вече е закрита - само за членове за семейството. Мандела ще почива до три свои отдавна починали деца.

Тленните останки на Мандела бяха транспортирани в родния му град

Тленните останки на Нелсън Мандела бяха транспортирани днес от Претория до мястото, където ще бъде погребан – село Куну в провинц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com