Терористите могат да използват вируса Ебола като биологично оръжие

42087
Терористите могат да използват вируса Ебола като биологично оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

Докато лекари от цял свят се опитват да спрат разпространението на смъртоносния вирус Ебола от Западна Африка към други континенти, европейски експерти по биологична безопасност започнаха да бият тревога. Според тях групи като "Ал Кайда" могат да използват вируса за създаването на биологични бомби и да организират терористични актове.

Тревогата си по повод новата заплаха изрази биологът антрополог от университета в Кеймбридж д-р Питър Уолш. Според него рискът вирусът да стигне до Европа и Обединеното кралство по естествен път все още е малък, но терористите могат да използват вируса като биологично оръжие за убийството на много хора.

Заради ебола в Африка очертаха район под карантина

Гвинея, Сиера Лионе и Либерия ще предприемат съвместни мерки, за да спрат смъртоносната епидемия от ебола. За целта ще бъде очертан рай...

„Много по-опасно е, ако терористична група би могла по някакъв начин да запази вируса, а след това да го взриви като бомба на препълнено с хора обществено място. Това може да доведе до голям брой загинали хора", казва д-р Уолш, цитиран от „The Daily Mail".

Според експерта Ебола в този си вид съществува само в няколко лаборатории в света, които са максимално защитени от всякакво проникване. Поради тази причина терористите ще търсят възможност да вземат вируса от мястото, където в момента се разпространява с невероятна скорост - от Западна Африка.

Към днешна дата вирусът не се подава на лечение, смъртността от заболяването е 90%.

Ранните симптоми са неразличими от тези на грипа или настинката - висока температура, главоболие, болки в гърлото и мускулите. Въпреки това, с бързото развитие на болестта започва масивно вътрешно и външно кървене, включително от носа, очите и ушите, а вътрешните органи постепенно започват да отказват да функционират, предаде КРОСС.

Emirates спря полетите от и до Гвинея заради ебола

Националният превозвач на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Emirates спря полетите си от и до Гвинея заради епидемията от ебола, преда...

Вирусът не се предава по въздушно-капков път, а чрез директен контакт. Жертви на вируса в Африка станаха над 700 души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com