Тоталната война срещу "Ал Шабаб" в Сомалия

4205
Тоталната война срещу "Ал Шабаб" в Сомалия
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на Сомалия обяви „тотална война" срещу ислямистката въоръжена групировка „Ал-Шабаб” и предприе многопосочни усилия за борба срещу тероризма, която се очертава да бъде дълга и трудна, въпреки някои военни победи, пише в анализ на ситуацията АФП, цитирана от БГНЕС.

Жилавият клон на „Ал Кайда” беше прогонен от големите градове на Сомалия преди десетилетие, но държи части от провинцията, където през последните месеци коалиция от въоръжени формирования се обедини сили срещу джихадистите.

Обречени на гладна смърт: неописуема трагедия в Сомалия

Сантой Мурсал е едва шестгодишен, когато е погребан в Байдабо. Атар Итрис е на девет, когато умира от глад. Двугодишната ѝ сестра пък у...

Два клана в засегнатата от суша централна Сомалия, на които им омръзна да живеят под управлението на „Ал-Шабаб”, предизвикаха бунт срещу групировката през юли, който бързо се разпространи в регионите Хиршабел и Галмудуг. През септември сомалийската армия и обучените от САЩ командоси се присъединиха към сблъсъка в подкрепа на тези кланови милиции, известни като „макависли”, по името на традиционните саронги, носени от техните бойци (това са поли от лека материя с различна дължина, носят се вместо панталони).

„Правителството иска да се възползва от сегашното положение и да насърчи този тип въстания в контролираните от „Ал-Шабаб” райони в Сомалия“, каза Омар Махмуд, изследовател в мозъчния тръст „Международна кризисна група”. Макар да не е ясно колко бойци участват в тази широка офанзива, боевете са достигнали интензивност, невиждана от няколко години, с непотвърдени съобщения за стотици убити в сблъсъци. Източници в Сомалия предполагат, че в боевете може да са участвали 2000 до 3000 "макависли". Смята се, че джихадистите наброяват от 5000 до 8000 в цялата страна.

С подкрепата на американски безпилотници и артилерия, както и с логистика на силите от Африканския съюз, „макавислите” прогониха „Ал-Шабаб” от стратегическите провинции Хиран и Мидъл Шабел.

През юли новоизбраният президент на страната Хасан Шейх Мохамуд очерта плана на своята администрация срещу ислямистите: да ги удари военно, да задуши финансите им и да противодейства на тяхната идеология. „Предишните политики бяха милитаристични политики... атакуващи, унищожаващи. Но проблемът с „Шабаб” е повече от военен“, подчерта държавният глава. Като първа стъпка той назначи Мухтар Робоу, един от основателите на „Ал Шабаб”, който напусна групировката през 2017 г., за министър по религиозните въпроси, за да оборва агресивния ислям на екстремистите. През октомври правителството заплаши да отнеме бизнес лицензите на търговците, които са платили „данъци“ на „Ал-Шабаб” и така са допринесли за милионите, които тя е събрал чрез изнудване. На свой ред САЩ, които са най-близкият външен съюзник на Сомалия, обявиха награда от $10 милиона за информация, която прекъсва паричните потоци към „Ал-Шабаб”. Вашингтон изпрати отново войски в Сомалия тази година, отменяйки решението на бившия президент Доналд Тръмп. „Правителството продължава да изгради доверие сред обществото, за да се изправи срещу групировката. Тепърва ще оценява успеха на тази политика “, каза политоложката Самира Гайд от Института Хираал, базиран в Сомалия мозъчен тръст за сигурност.

Ислямистите може да са отстъпили част от територията, но играят дълга игра, смята Махмуд. „Дори и да загубят в краткосрочен план, те ще се опитат да намерят начини да подкопаят напредъка на правителството, за да се върнат. Джихадистите се върнаха в някои райони, които изоставиха в хода на офанзивата, и засилиха кампанията от терористични удари. На 29 октомври Сомалия стана свидетел на най-смъртоносното нападение от 2017 г. насам, с двойна кола бомба в столицата Могадишу, оставила 121 трупа и 333 ранени.

ООН: Сомалия е застрашена от гладна смърт

ООН участва в „надпревара с времето“, за да избегне глада в Сомалия. Над 200 000 души там са особено застрашени от гладна с...

Самира Гайд каза, че въстанието на клана е "огромна заплаха" за „Ал-Шабаб”, която обаче се адаптира. „Опитват се да разубедят други кланове, за да се присъединят към тях в битката“, каза тя.

Президентът Мохамуд заяви пред депутатите през ноември, че „връщането назад или поражението не е опция“. Но връщането на територия е само половината от целта. „Най-трудната част е да задържим тази територия“ и да осигурим на хората достъп до услуги, за да видят ползата от правителственото управление, добави той.

Предишните успехи срещу екстремистите бяха подкопани от ожесточени кланови съперничества, които „Ал-Шабаб” използва в своя полза. Вече се съобщава за сблъсъци между кланове в някои наскоро освободени от бунтовниците райони. Махмуд каза, че правителството силно желае да разшири дейността си, но това може да бъде изпълнено с трудности.

По-малко ясно е дали клановете ще се обединят срещу „Ал Шабаб” в Южна Сомалия, където екстремистите имат по-голямо влияние.

„Ал-Шабаб” се съпротивлява срещу военната агресия в продължение на 15 години и самият Мохамуд заяви през юли, че "има силни аргументи" за преговори с екстремистите. „Но сега не сме в позиция да преговаряме с „Ал Шабаб“, каза той. „Ще го направим в подходящия момент. Ще преговаряме с тях.“

ООН: Гладната криза заплашва половината от малките деца в Сомалия

Тежката суша рискува тази година да доведе до остро недохранване на почти половината от сомалийските деца на възраст под пет години, а ...

Според Гайд "на правителството винаги му е било ясно, че преговорите или помирението могат да се случат, само когато имате надмощие." Тази офанзива „ще помогне да се даде предимство на правителството, за да участва в преговори по-нататък“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com