Войната за авокадото

1915
Войната за авокадото
Снимка: iStock/Guliver

Фермерите около тихия тропически град Цанийн се борят с напастта от кражба на авокадо, породена от нарастващото глобално търсене на богатите на хранителни вещества плодове. Хиляди тонове авокадо са откраднати през последните пет години, според Южноафриканската асоциация на субтропичните производители. Средните годишни загуби в Южна Африка, един от най-добрите производители на авокадо на континента, са около 24 милиона ранда (1,6 милиона долара), предаде БГНЕС.

„Стават все повече и повече“, казва 34-годишният командващ патрулна група Мариус Джейкъбс Джейкъбс. "Авокадото е зеленото злато.“

Авокадо – 3 ТОП рецепти, които всеки ден ще искате да приготвяте

Авокадото е супер храна, с която умело да балансирате здравословното си хранене. За разлика от останалите плодове, които имат високо съ...

Изправени пред все по-чести набези, фермерите са инвестирали сериозно в частна охрана. Джейкъбс и неговият екип, подкрепени от кучета, в момента патрулират около над 20 ферми с авокадо на вечер, в допълнение с над 150 пазачи, обслужващи овощни градини пеш. Заловените банди се предават на полицията.

Март бележи началото на сезона на прибиране на реколтата от авокадо в Южна Африка, а подготвянето е най-подходящото време за кражба. Фермерът Едреан Ернст, 40-годишен, прогнозира загуба от 250 000 ранда (17 000 долара) от кражби на авокадо тази година, въпреки че е похарчил милиони ранда за охрана.

Престъпните групировки изнасят най-малко 1500 тона авокадо годишно. При едно нападение камион с крадци може да потегли с един тон авокадо - реколта, която ще отнеме на средния работник на фермата повече от 13 часа, за да я прибере. По-мащабните операции могат да се облагодетелстват с до 30 тона на обир. Повечето от откраднатите продукти са първокласни плодове, предназначени за износ, главно за Европа, където могат да се продават на търговци на едро за до 10 евро (12 долара) за килограм.

Южна Африка е шестият по големина износител на авокадо в света през 2019 г., продавайки плодове на стойност 70,66 милиона долара, според данните за търговията на ООН. Мексико се класира на първо място с 2,78 млрд. долара.

Как да съхраним авокадото свежо

Ако някога сте правили гуакамоле или просто ви се е налагало да запазите част от вече нарязаното авокадо за по-късно ползване, сигурно ...

Няколко ферми в района бяха принудени да намалят сигурността миналата година, за да компенсират загубите, свързани с коронавируса, което поражда допълнителна загриженост относно партидата до 2021 г. Агентите по сигурността се опасяват, че кражбите, които и без това влошиха бедността и безработицата преди пандемията, ще влошат нещата още повече. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com