Започнаха преговори за мир в Южен Судан

63949
Започнаха преговори за мир в Южен Судан
Снимка: Getty Images / Guliver

Делегации на бунтовниците и правителството на Южен Судан започнаха мирни преговори във вторник в опит да се сложи край на сраженията, довели най-новата държава в света до ръба на гражданска война. Преговорите в съседна Етиопия ще се фокусират върху договарянето на примирие, което да спре продължаващото трета седмица насилие, довело до смъртта на поне 1000 души и принудило 200 000 да напуснат домовете си.

„Ние започнахме нашата среща за примирие”, съобщи член на правителството. Сраженията, които често стават по етническите граници, изпратиха войските на правителството на президента Салва Киир срещу бунтовниците, лоялни на бившия вицепрезидент Риек Мачар.

Мабиор Гаранг, член на делегацията на Мачар за преговорите в Адис Абеба, потвърди започването на преговорите.

Двете страни отложиха разговорите с няколко дни заради съдбата на 11 задържани от властите в Джуба. Бунтовниците настояваха за освобождаването им, преди преговорите да започнат. Етиопски дипломат съобщи по-рано, че Междуправителствената организация за развитие – регионално обединение на източноафрикански държави, инициирало преговорите, е изпратило своите посланици в Джуба, за да окажат натиск над Киир за освобождаването на задържаните. „Те летят днес за среща с Киир. Ще настояват за освобождаване на задържаните”, каза етиопски дипломат, запознат с разговорите. Триото дипломати е водено от Сеюм Месфин, бивш външен министър на Етиопия.

Преди дни в етиопската столица, в рамките на мирните преговори за Южен Судан, се проведе среща на президентите на Южен Судан и Република Судан Салва Киир и Омар Башир.

Башир заяви, че напълно подкрепя призива към противопоставящите се страни да прекратят бойните действия. Судан е заинтересован от транзита на петрол от Южен Судан, който се отдели и обяви независимост си през 2011 г.

Ройтерс

Започнаха мирните преговори за Южен Судан

Воюващите страни в Южен Судан започнаха преговори за прекратяване на огъня в етиопската столица Адис Абеба, предаде БГНЕС. Двете стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com