Amazon стана най-скъпата марка в света

1297
Amazon стана най-скъпата марка в света
Снимка: iStock

Американската компания Amazon е класирана на първо място в рейтинга на най-скъпите марки в света. Тя изпревари миналогодишния лидер Apple, става ясно от проучване на британската консултантска компания Brand Finance.

„Amazon си върна лидерските позиции, въпреки че стойността на бранда през 2022 г. намаля с 15% - от 350,3 до 299,3 млрд. долара”, се посочва в документа. Уточнява се, че спадът в "силата на марката" е 41,2 млрд. долара, а други 13,7 млрд. долара са загубени поради "промени във външните фактори", но бизнес резултатите на компанията са положителни и компенсират загубата с 3,9 млрд. долара.

Amazon съкращава 10 000 служители

Amazon се готви да съкрати до 10 000 служители, съобщи „Ню Йорк таймс“. Това ще представлява около 0,65 на сто от общия бро...

Като цяло влошаването на оценката на Amazon от ААА+ на ААА и намаляването на стойността на марката се дължи на факта, че след периода на Ковид потребителите са станали по-критични към обслужването на клиентите на американската компания, твърдят експертите на Brand Finance. Освен това "сроковете за доставка на поръчаните продукти са се увеличили". Това е довело до намаляване на готовността на клиентите на търговеца на дребно да препоръчат услугите му на други, се обяснява в доклада. Освен това премахването на глобалните ограничения, свързани с коронавируса, доведе до възстановяване на популярността на офлайн пазаруването, което също допринесе за известен спад в търсенето на услугите на Amazon.

Анализаторите на Brand Finance посочват също, че стойността на марката на миналогодишния лидер Apple, известен със серията си смартфони iPhone и други устройства, работещи с операционната система iOS, е спаднала с 16% през отчетния период - от 355,1 на 297,6 млрд. долара, като този път американската корпорация заема едва второ място в класацията. Това се дължи на спад в прогнозата за приходите на компанията, свързан с прекъсването на веригата за доставки и недостига на работна ръка на пазара, което, според британски експерти, "ще ограничи способността на Apple да произвежда основни хардуерни продукти".

Според методологията на Brand Finance "силата на марката" се изчислява с помощта на балансирана система от показатели, която включва оценка на инвестициите в маркетинг, капитал на акционерите и бизнес резултати, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Роботи заменят хората в складовете на Amazon

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...