Америка се страхува, че руснаците ще я лишат от интернет

12148
Америка се страхува, че руснаците ще я лишат от интернет

Американското военно ръководство се опасява, че руският военен флот ще остави САЩ без интернет.

"Руските кораби и подводници агресивно действат до жизненоважни кабели, прокарани по дъното на морето, благодарение на което се осъществяват практически всички интернет комуникации в света, пише New York Times. – Някои представители на въоръжените сили и разузнаването се опасяват, че руснаците планират да унищожат тези кабели."

4,2 млрд. души все още нямат достъп до интернет

За по-голямата част от света използването на Google и Facebook не е втора природа, пише CNN News. В момента 4,2 милиарда души – ...

Както пише изданието, днес американците са още по-притеснени за това, отколкото през Студената война. Според тях руските военни "могат да повредят оптичното влакно на най-труднодостъпните места, за да лишат западните правителства, икономиката и обикновените граждани от бързия начин за връзка, от който те са зависими".

Впрочем засега няма никакви свидетелства, че руските въоръжени сили планират да унищожат подводните интернет кабели. И опасенията на американската страна по-скоро са свързани с общата обезпокоеност вследствие на "активизирането на руските военни по цял свят". В същото време дискусиите, които се водят по този повод във Вашингтон, демонстрират, че всяко действие на Русия там се възприема с недоверие – точно като в годините на студената война.

Не става ясно какво ще предприемат американските власти, за да проследяват активността на руските кораби и как възнамеряват да опазят кабелите и да ги поправят в случай на повреда. Но много длъжностни лица потвърждавали, че в Пентагона тази тема е станала обект на специално внимание.

Според NY Times в кулоарите военни и служители на разузнаването си говорели, че в Североизточна Азия и едва ли не край самите брегове на САЩ значително се е увеличила активността на руския флот. Освен това тази активност била забелязана именно на местата, където лежат кабелите.

Нещата, които ни радваха преди да се появи интернет

Къде ли бихме били днес, ако интернет не съществуваше? Вече почти не можем да си представим живота без виртуалното пространство. И все ...

Експертът Майкъл Секрист смята, че наистина има поводи за притеснения. През 2012 година, по поръчка на американското отбранително министерство той провел разследване, отнасящо се до уязвимостта на подводните кабели.

"Кабелите се повреждат постоянно – например от котви или природни катаклизми. Но повечето повреди се случват на няколко мили от брега и те могат да се отстранят за няколко дни", пояснява той.

Разположението на кабелите не е тайна за никого, те минават там, където във втората половина на XIX век са били положени телеграфните връзки.

Но тяхното значение днес е много по-сериозно от онези времена. Благодарение на тях всеки ден се извършват сделки, общият оборот на които е повече от 10 трилиона долара. Чрез интернет се извършват 95% от всекидневните комуникации, допълва Vesti.ru.

Как се четат мисли по интернет?

Невролози от Вашингтонския университет са успели да установят връзка между мозъците на двама души, която позволила на единия да предска...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com