Американци протестираха срещу резултатите от изборите, други празнуваха

3283
Американци протестираха срещу резултатите от изборите, други празнуваха
Снимка: Getty Images/Guliver

Настоящият президент на Америка Доналд Тръмп получи новина за прогнозната победа на Байдън в голф клуб във Вирджиния. Републиканецът не признава поражението си, пише ТАСС. В изявление Тръмп обвини Байдън, че "бърза да лъже, като твърди, че е победител". Според настоящия президент на САЩ, „изборите далеч не са приключили“, а Байдън все още не е официално одобрен като победител в нито един от щатите. Държавният глава подчерта, че от понеделник щабът му ще започне да защитава позицията си в съда, за да гарантира, че "законите за изборите се спазват изцяло и законният победител" е в президентството. По-късно адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани потвърди на пресконференция, че президентът все още не признава опита му за преизбиране за неуспешен. Според източници на Fox News, семейството на държавния глава активно го призовава да "продължава да се бори". Според канала американският лидер е готов да направи това "в обозримо бъдеще".

Междувременно, привърженици на Тръмп излязоха на протест. В Атланта, Джорджия, около 1 000 души се събраха пред сградата, където е позициониран местният законодателен орган. Според Асошиейтед прес (АП) те скандирали "Още не е приключило!" Демонстрантите обвиниха и американските медии във фалшификация. Протестиращите призоваха да не считат президентските избори в страната приключени. Те изразиха увереност в победата на републиканеца. В Лансинг, Мичиган, две групи протестиращи се срещнаха: поддръжници на Тръмп и членове на движението „Черни животи“. Според АП е имало "тежка конфронтация", по време на която хората са се блъскали и викали. По-късно напрежението е утихнало. Действия в подкрепа на Тръмп се проведоха по-специално в Олбани (Ню Йорк) и Колумбия (Южна Каролина). Все още не е получена информация за бунтове по време на демонстрациите в страната.

Тръмп се закани да ще потуши безредици в нощта на изборите "много бързо"

Президентът Тръмп заяви,  че "много бързо" ще потуши безредиците в изборната нощ, ако демократите организират протести срещу потен...

На свой ред, демократите приветстват победата на Байдън. Тя беше отпразнувана в много големи градове, включително Лос Анджелис (Калифорния), Чикаго (Илинойс) и Филаделфия (Пенсилвания). Нюйоркчани, които традиционно подкрепят демократите, ликуваха. Те крещяха и ръкопляскаха от прозорците, шофьорите на автомобили не спираха да свирят с клаксони. Стотици хора се събраха на Таймс Скуеър, както и на други площади и паркове в мегаполиса. Те пееха, танцуваха и отваряха шампанско под виковете „Тръмп, уволнен си“, „Сбогом Тръмп“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com