Американските средства за подпомагане на Украйна срещу Русия са на изчерпване

3859
Американските средства за подпомагане на Украйна срещу Русия са на изчерпване
Снимка: Getty Images/Guliver

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и други лидери на Конгреса, че времето и парите на САЩ за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване, предаде Ройтерс.

През октомври администрацията на президента демократ Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и сигурността на американските граници. Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а за някои десни законодатели финансирането на Украйна стана политически спорна тема.

Още: Това ще е унищожението на Украйна - ако Запада спре да я подкрепя

Конгресът е одобрил повече от 110 млрд. долара за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Но той не е одобрил никакви средства, откакто републиканците поеха управлението на Камарата на представителите от демократите през януари. Камарата на представителите и Сенатът последно одобриха 45 млрд. долара военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна като част от по-широк законопроект за годишните разходи, приет през декември 2022 г.

В писмото, публикувано от Белия дом, Йънг заяви, че прекъсването на финансирането и потока от оръжия за Украйна ще увеличи вероятността от руски победи. "Искам да бъда ясна: без действия от страна на Конгреса до края на годината ще свършат ресурсите за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна и за предоставяне на оборудване от военните запаси на САЩ", пише Йънг. "Няма вълшебен резерв от средства, който да използваме. Нямаме пари - и почти нямаме време."

Още: Байдън към Зеленски: Ще гарантирам, че светът е на страната на Украйна (ВИДЕО)

Джонсън заяви в социалните мрежи, че администрацията на Байдън "не е успяла да отговори по същество" на опасенията на републиканците относно стратегията за Украйна и заяви, че всеки пакет от разходи за национална сигурност трябва да включва средства за границата на САЩ. "Вярваме, че и по двата въпроса може да се постигне съгласие, ако демократите в Сената и Белия дом преговарят разумно", написа Джонсън в платформата "Екс".

Неразглеждането на искането на Белия дом породи опасения, че финансирането за Киев може никога да не бъде одобрено, особено след като през ноември Камарата прие законопроект за финансиране за Израел, но не и за Украйна. Лидерите на демократите в Сената отхвърлиха този законопроект, предаде БТА.

Йънг заяви, че съюзниците на САЩ са увеличили подкрепата си за Украйна, но че подкрепата на Вашингтон не може да бъде заменена.

Още: В мокрите си сънища Путин чака да се върне Тръмп. Но Китай е на друго мнение

До средата на ноември министерството на отбраната на САЩ е използвало 97% от полученото допълнително финансиране в размер на 62,3 млрд. долара, а Държавният департамент е използвал целия отпуснат му фонд за военна помощ в размер на 4,7 млрд. долара, пише тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка