АНС е близо до създаването на компютър, разбиващ всеки код

36810
АНС е близо до създаването на компютър, разбиващ всеки код

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е близо до създаването на "квантов компютър", който може да разкрие почти всеки секретен код, съобщи The Washington Post, позовавайки се на документи, публикувани от бившия служител и консултант на американските служби Едуард Сноудън.

Според тези документите компютърът, върху който работи АНС, ще й позволи да разбие защитните кодове и да преодолее каквато и да е защита на банковите тайни, лична здравна информация, както и всички кодирани информации на правителства или бизнеса.

Големите информационни компании като IBM отдавна търсят възможност да изградят квантовия компютър, който ще даде възможност да се приложи квантовата физика, законите на най-малките частици във вселената като атоми и неврони, за да се решат задачи по много бърз начин. Свойството, наречено "суперпозиция", ще направи изчислителната система по-бърза и значително по-мощна. Така квантовият компютър може да обработва и оценява различен тип информация едновременно и да решава нерешими в миналото проблеми, пише БГНЕС.

Експертите смятат, че е малко вероятно АНС да е на прага на създаването на такава машина без знанието на научната общност. "Това изглежда малко вероятно АНС да е толкова напред пред гражданските компании без никой да разбере", отбелязва за Вашингтон пост Скот Ааронсън, от Масачузетския технологичен институт.

АНС не дава отговор на запитването на АФП по темата.

Според документите АНС работи по този проект в специални помещения опаковани като фарадееви клетки за защита от електромагнитното замърсяване отвън.

Квантовият компютър ще може да разбива както банковите кодове, така и криптирането на всяка друга онлайн връзка.

От няколко месеца насам разкритията на Едуард Сноудън вдигат завесата от всеобхватната програма за шпионаж на САЩ в няколко посоки, включително срещу няколко европейски страни, институции на ЕС или дори в системата на вътрешна видеоконферентна връзка на ООН, и по-специално разкриват ролята на АНС в този шпионаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com