Антъни Блинкен отново тръгва на обиколка в Близкия изток

1206
Антъни Блинкен отново тръгва на обиколка в Близкия изток
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще замине в четвъртък на четвъртото си кризисно пътуване до Близкия изток, след като се увеличават опасенията, че конфликтът Израел-Хамас ще се превърне в регионална война.

Не е в ничий интерес да има война в Близкия изток

Първият американски дипломат ще замине в четвъртък вечерта от Вашингтон на пътуване, което ще включва Израел, каза американският служител в сряда при условие за анонимност. Официалният представител не предложи повече подробности, но Блинкен при предишни пътувания бе посетил редица арабски страни. Това ще отбележи четвъртото посещение на Блинкен в региона и петото в Израел, откакто бойци на Хамас извършиха най-смъртоносната атака в Израел на 7 октомври, предизвиквайки масово отмъщение. Във вторник при предполагаем израелски удар беше убит висш лидер на Хамас в предградията на Бейрут, което породи опасения от по-широка война. „Не е в ничий интерес – нито в интерес на която и да е страна в региона, нито в интерес на която и да е страна в света – този конфликт да ескалира още повече, отколкото е сега“, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър по-рано в сряда. Вътре в Иран, чиито духовни лидери подкрепят Хамас, бомбени експлозии в сряда убиха най-малко 95 души, докато почитаха генерала от Революционната гвардия Касем Солеймани, който беше убит точно четири години по-рано при американски удар, нареден от предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Съединените щати отрекоха те или Израел да са замесени, като високопоставен служител от администрацията на Байдън каза, че изглежда е „терористична атака“ по линия на тези, извършени от екстремистката групировка „Ислямска държава“, която твърдо се противопоставя на шиитския Иран. Администрацията на Байдън подкрепи Израел както с публична и дипломатическа подкрепа, така и с оръжия, като преди дни Блинкън отново заобиколи Конгреса, за да ускори продажбата на оръжия на Израел. Подходът на Байдън предизвика гняв в части от арабския свят и се оказа проблем за голяма част от левицата на неговата Демократическа партия по-малко от година преди изборите.

Но администрацията на Байдън също изрази раздразнението си от израелския премиер Бенямин Нетаняху и тежките жертви на цивилни в ивицата Газа, както и от провокативните изявления от крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху. Държавният департамент разкритикува израелския министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който призова за премахването на жителите на Газа от палестинската територия.

Още: Антъни Блинкен: Путин вече загуби войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com