Аржентина взема над 90% от печалбата в земеделието в страната

10600
Аржентина взема над 90% от печалбата в земеделието в страната
Снимка: Gettyimages

Аржентинското правителство задържа 93.5% от печалбата в земеделската индустрия – това се твърди в последния доклад на Фондацията за земеделско развитие в Аржентина (аржентинска неправителствена организация).

Високите данъци, инфлацията и падането на износните цени на фасула, царевицата и пшеницата са сред основните цитирани в доклада проблеми за този отрасъл в Аржентина.

Kакво пречи на земеделието в Западна Африка да се развие?

Западна Африка има огромен потенциал да развие своето селско стопанство, но е нужна ефективна регионална интеграция и сериозна парична ...

Фондацията за земеделско развитие в Аржентина докладва, че в периода 2009-2013 г. правителството е прибирало само 75% от печалбата. Причината за това покачване през последните две години се дължи на високите такси за износ от миналото, когато този сектор е бил в разцвет, а те още не са реформирани, се посочва в доклада.

От 2013 г. насам ситуацията за аржентинските земеделци се е влошила значително. Правителството плаща на фермерите по 5.91 аржентински песос за всеки щатски долар, който те изнасят, въпреки че официалният обменен курс в момента е 9.09 аржентински песос за 1 щатски долар. Междувременно и цените на земеделската продукция са се сринали наполовина.

Фондацията за земеделско развитие в Аржентина е неправителствена организация, която работи за подобряването на положението в земеделския сектор в Аржентина. Тя призовава президента на страната да обърне внимание на настоящата абсурдна ситуация и да приеме политики, които да възстановят устойчивостта в сектора.

Алдо Абрам, директор на Фондацията за свобода и прогрес в Аржентина (друга неправителствена организация), също твърди пред аржентинска медия, че земеделците днес са заставени да работят предимно за правителството и това всъщност е истинската причина, поради която тази индустрия е във все по-задълбочаваща се криза. Абрам също посочва проблема, че Аржентинската централа банка не изплаща на фермерите истинската стойност на щатския долар.

Земеделието - над 5% от БВП на България

Въпросът не е от общите средства, с които разполагаме на кой сектор да се даде повече или да се разпредели по равно, въпросът е какво т...

Използвани източници: PanAm Post; Fundación Agropecuaria para el Desarrollo de Argentina; Fundación „Libertad y Progreso”; 2015 FADA Report.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com