Байдън атакува Фейсбук заради ваксините срещу коронавирус, социалната мрежа се защити

3859
Байдън атакува Фейсбук заради ваксините срещу коронавирус, социалната мрежа се защити
Снимка: Getty Images/Guliver

Социалните мрежи, които разпространят дезинформация за коронавирусите и ваксинациите, фактически убиват хора, защото основната част от заболелите в САЩ са неваксинираните. Такова мнение изрази президентът на САЩ Джо Байдън пред журналисти, предаде БГНЕС.

Той беше попитан какъв сигнал би искал да изпрати до платформи като Facebook заради дезинформацията за коронавируса, публикувана от тях. "Те убиват хора. Единствената пандемия, която имаме сега, е сред неваксинираните. И те убиват хората", отговори Байдън. Той говори по темата, след като говорителят на Белия дом Джен Псаки я повдигна и обясни, че социалните мрежи ще вземат решения за допълнителни стъпки по въпроса. "Очевидно е, че могат да направят повече", твърди Псаки, цитирана от CNBC.

Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19?

Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19? Лични лекари съветват пациентите си да изчакат, а според имунолози, такъв перио...

Не закъсня и отговорът. Администрацията на Facebook е убедена, че социалната мрежа разпространява надеждни данни за ваксините срещу новия коронавирус, а не дезинформация. Това се посочва в нейното изявление.

Facebook подчерта, че "няма да обръщат внимание на обвинения, които не са подкрепени с факти". "Факт е, че над 2 милиарда души са видели надеждна информация за COVID-19 и ваксините във Facebook, повече откъдето и да било другаде в интернет. Повече от 3,3 милиона американци са използвали нашата услуга, за да разберат къде и как може да се ваксинират", посочи администрацията на социалната мрежа. "Факт е, че Facebook помага за спасяването на животи", се казва още в изявлението на социалната мрежа.

Според специфичен анализ на EU DisinfoLab (независима организация с нестопанска цел, фокусирана върху справянето със сложни кампании за дезинформация, насочени към ЕС, неговите държави-членки, основни институции и основни ценности) обаче нещата що се отнася до България не изглеждат розово. Между 10 януари и 28 февруари 2021 г. EU DisinfoLab идентифицира над 12 публични български групи във Facebook, посветени на COVID-19 и теми, свързани с ваксините, с имена, които ясно показват техния антиваксинен и конспиративен характер. Всички тези имена на групи очевидно нарушават настоящите политики на Facebook, но според CrowdTangle към 14 март 2021 г. всички те са били активни в платформата.

За целта на анализа е направена случайна извадка от 100 публикации от тези групи, които са свързани с ваксинацията срещу COVID-19 и са публикувани между 1 декември 2020 г. и 14 март 2021 г. Сред тях 97% бяха на разположение без предупреждение за проверка на факти като от 14 март 2021 г. 2% носят предупреждения за проверка на фактите (поради публикации от потребители от други държави, които споделят същите видеоклипове), а 1% са премахнати.

СЗО: Страните да ваксинират най-малко 10% от населението до есента

Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация препоръча на страните да ваксинират най-малко 10% от населението си срещу ...

Информационна война за ваксини

Русия и Китай популяризират собствените си коронавирусни ваксини чрез опити за клевета на подобни американски лекарства, констатира Белият дом, позовавайки се на констатациите на Държавния департамент.

"Това не е просто конкуренция на ваксините: рискът и въздействието е, че този тип дезинформация се свежда до преувеличаване странични ефекти от западните ваксини", заяви на брифинг говорителката на президентската администрация на САЩ Джен Псаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com