Белият дом официално отказа да сътрудничи на Конгреса за разследването срещу Тръмп

1331
Белият дом официално отказа да сътрудничи на Конгреса за разследването срещу Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи за проверката на Доналд Тръмп, започната от депутатите. В писмо, изпратено до лидерите на Демократическата партия в Конгреса от президентството казват, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според конституцията", предаде БГНЕС.

Три комисии на Камарата на представителите разследват действията на президента Тръмп. Те проверяват дали трябва да бъде активирана процедура за свалянето му от поста заради незаконни действия. Подозренията са, че Тръмп е опитал да използва държавна помощ за Украйна (400 млн. долара) като разменна монета, за да накара украинците да разследват основния му политически опонент Джо Байдън и сина му Хънтър.

Не изслушаха висш дипломат за импийчмънта на Тръмп

Държавният департамент на САЩ блокира появата на висш американски дипломат пред Конгреса като част от разследването за импийчмънт на за...

Писмото беше изпратено часове, след като Белият дом забрани на посланика на САЩ в Европейския съюз да даде показания пред разследващите. То беше адресирано до лидера на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси и председателите на трите парламентарни комисии, които провеждат разследването.

В писмото, подписано от юридическия съветник на Белия дом, се казва, че "демократите се опитват да подменят резултата от изборите от 2016 г.", както и че "президентът Тръмп няма да участва в партийното и неконституционно разследване".

Припомняме, че според известното досега Тръмп е поискал от украинския президент Владимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън и сина му Хънтър, тъй като Байдън му оказвал "неправомерна помощ" като вицепрезидент на САЩ, докато Хънтър бил в директорския борд на украинската газова компания Burisma Holdings. Съгласно известното досега по медиите, но още непотвърдено от съда, американският президент натискал Зеленски със заплаха, че ще спре 400 млн. долара помощ за Украйна. Тръмп твърди, че Байдън оказвал натиск да бъде уволнен Виктор Шокин, който стана главен прокурор на Украйна през 2015 година, защото проучвал Хънтър Байдън, но всъщност официално се знае, че е имало разследване само на собственика на Burisma Микола Злочевски. Самият Шокин беше забъркан в няколко корупционни скандала и неговият заместник напусна работа именно заради това. А Великобритания разследва Злочевски още преди Хънтър Байдън да влезе в Burisma - синът на Джо Байдън влиза там през 2014 година.

Освен това, американският президент казва, че Байдън заплашвал да лиши Украйна от "милиарди долари" заради сина си, ако не бъде уволнен Шокин. А администрацията на Барак Обама одобрява 1 млрд. долара за Украйна три месеца, след като Шокин е свален от поста си заради обвинения в корупция.

Междувременно проучване на общественото мнение в САЩ показва, че повечето американци не искат Доналд Тръмп да бъде свален от поста заради скандала с Украйна, информира Euronews.

Тръмп обвини Пелоси в държавна измяна

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси може да е извършила държавна...

Повече от половината анкетирани описват като "сериозни" обвиненията към президента, че се е опитал да накара чужда държава да разследва политическия му съперник Джо Байдън. В същото време, обаче, 49% от анкетираните не искат Тръмп да бъде изгонен от Белия дом за това, срещу 43%, които искат импийчмънт.

Проучването е направено след публикуването на разговора между Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски, който е в основата на скандала. Въпреки че според някои има инкриминиращи моменти в този разговор, позициите на Доналд Тръмп и Джо Байдън в очите на избирателите не са се променили.

"Основният извод от проучването е, че тази история не пренареди картите в политическата борба", казва Бил Макинтърф, един от социолозите, провели проучването.

"Все още сме в началото на скандала. Нещата могат да се променят", казва Питър Харт, друг от експертите, провели проучването.

Ако има нещо, около което американците се обединяват, то е че обвиненията към Тръмп не са маловажни. 47% от анкетираните наричат случая "сериозен" или "изключително сериозен", докато тези, които го определят като "фалшив" или "без стойност" са 28%.

Украинската афера, заплашваща Тръмп, вече се превърна и в китайска

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал бившия американски вицепрезидент Джо Байдън с китайския лидер Си Дзинпин още през юни тази г...

От мненията на хората личи, също така, че гражданите не вярват особено на своя президент. Попитани дали се доверяват на думите на Доналд Тръмп, че е бил "честен и искрен" по въпроса за разговора си със Зеленски, 38% казват, че му вярват, докато 51% смятат, че не казва истината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка