X
 
 

Бивш агент на ФБР, замесен в скандала с "руската намеса", тръгна на съд срещу Бюрото

1281 0
photo of Бивш агент на ФБР, замесен в скандала с "руската намеса", тръгна на съд срещу Бюрото
Снимка: Getty Images/Guliver
Бившият агент на ФБР Питър Строк съди Федералното бюро за разследване в САЩ (ФБР) за неправомерно уволнение, пише БГНЕС, позовавайки се на Euronews.

Строк беше уволнен, след като се появиха негови имейли и SMS-и, в които се заканва през 2016 година, че Доналд Тръмп няма да стане президент, защото "ние ще го спрем".

Засега съдът в САЩ не допусна дело срещу Тръмп на тема "руска намеса"

Окръжният съд в Ню Йорк отхвърли иска на Демократичната партия срещу американския президент Доналд Тръмп, в който се твърдеше, че Тръмп...

В заведената от Строк жалба във федерален съд във Вашингтон се твърди, че уволнението е имало "характеристиките на отмъщение" и е направено след изказване на Строк, което е защитено от Конституцията на САЩ, гарантираща свобода на словото.

Питър Строк беше коментирал темата с Тръмп с адвокатката Лиза Пейдж, докато и двамата работеха за ФБР и по-специално за разследването, което определяше дали Русия се е месила в изборите в САЩ и дали Тръмп е бил в сговор с Кремъл. Строк и Пейдж били в интимни отношения, което беше използвано от противниците на разследването, за да се хвърли сянка на съмнение върху работата на ръководителя му Робърт Мълър.

Тръмп на няколко пъти писа в Twitter за Питър Строк, като го наричаше "пълен неудачник" и "предател".

През юни дирекцията за вътрешен контрол в Министерството на правосъдието на САЩ публикува доклад от 500 страници след свое разследване. В него има тежки критики срещу Питър Строк и Лиза Пейдж, като се изтъква, че имейлите им са поставили под съмнение работата на ФБР и са оставили впечатление за пристрастност на разследването.

Мълър за руската намеса: Не съм оправдал напълно Тръмп

Игра на котка и мишка, без подробности и без необходима и важна конкретика – в това се превърна шестчасовото изслушване на специа...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално