Бившият боливийски президент Ево Моралес с обвинение за секс с малолетна

1248
Бившият боливийски президент Ево Моралес с обвинение за секс с малолетна
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на Боливия внесе жалба в прокуратурата срещу бившия президент Ево Моралес за предполагаема любовна връзка с тийнейджърка, обяви Гидо Мелгар, заместник-министър по институционалната прозрачност и борбата с корупцията.

"Министерството на правосъдието подаде жалба срещу гражданина Хуан Ево Моралес Айма за изнасилване и трафика на хора", каза Мелгар на пресконференция, цитирана от БГНЕС. „Отсега нататък публичното министерство и другите институции (за защита на жените и децата) трябва да материализират съответния наказателен процес", добави той според Deutsche Welle.

Прокуратурата в Боливия иска Ево Моралес да бъде арестуван

Антикорупционната комисия към прокуратурата на Боливия обвини бившия президент на страната Ево Моралес в тероризъм и поиска ареста му. ...

Мелгар каза, че оплакването се основава на показанията на жена, идентифицирана като Н. М., придружаваща Моралес, когато е била тийнейджър, а той президент. Младата жена, която в момента е на 19 години е била на 14, когато започнала да придружава тогавашния президент. Вицепремиерът увери, че жалбата вече е била подадена чрез многостранната служба за подпомагане на жертвите на насилие.

"Като Министерство на правосъдието, ние ще бъдем обективни наблюдатели и съпричастни на този процес докато въпроса не бъде изяснен. Ако цялата информация, която е документирана във видеоклипове, аудио и съобщения е вярна, ще поискаме да бъде наложена на г-н Ево Моралес Айма максималното наказание", казаха боливийските власти.

60-годишният бивш ляв президент беше бежанец в Аржентина от края на миналата година след оставката си на фона на социални катаклизми.

Предвидените в страната санкции са до двадесет години затвор за трафик и контрабанда на деца и до шест години за изнасилване. Временният вицепремиер посочи, че местонахождението на Н. М. е неизвестно, но има доказателства, че нейни роднини са влезли и напускали Аржентина, където е Моралес и където момичето явно е било, според снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Експрезидентът на Боливия обвини САЩ за коронавируса

Експрезидентът на Боливия Ево Моралес, който беше отстранен през ноември и оттогава е в чужбина, окачестви пандемията от коронавирус ка...

Мелгар съобщава и за ареста на сестра на момичето заради незаконно притежание на държавно превозно средство, което позволява откриването на снимки, аудио и съобщения на WhatsApp с Моралес по мобилен телефон, който тя носела и заявила, че е на Н.M. Освен това той коментира и ролята на родителите на момичето, която също се се разследва, защото са позволявали тя да придружава Моралес във всичките му пътувания.

Министерство разследва и анонимна жалба за предполагаема сантиментална връзка между бившия президент и друга тийнейджърка, от която очаквал дете. На Моралес, неженен и баща на две деца, се приписва и връзка с Габриела Сапата, мениджър на китайската компания CAMC, на която боливийската държава възложи договори за милиони.

Преходното дясно правителство на Боливия повдигна няколко обвинения срещу Моралес, включително обвиненията и в тероризъм поради социалното насилие, възникнало между октомври и ноември 2019 г. Нито Моралес, нито неговото Социалистическо движение коментираха новите обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com