Бившият президент на Аржентина вече е със запорирани сметки

928
Бившият президент на Аржентина вече е със запорирани сметки
Снимка: Getty Images/Guliver

Аржентинският съдия Клаудио Бонадио нареди да бъдат замразени всички сметки на Кристина Фернандес де Кирхнер, която бе президент на страната. Според съдията това става във връзка с разследване за машинации в централната банка на страната, съобщи на интернет страницата си вестник „Ла Насион” (La Nacion), предаде БГНЕС.

Според неговите източници, бившият държавен глава няма да бъде в състояние да се разпорежда със своите сметки, докато не се съгласи с условията, на вече наложения арест на средства в размер на 15 милиона песос (1 милион щатски долара).

Бившият президент на Аржентина ще се изправи пред правосъдието

Аржентинският прокурор Карлос Риволи обвини в корупция бившия президент на южноамериканската страна Кристина Фернандес де Кирхнер, пред...

През май Бонадио започна разследване срещу бившата аржентинска лидерка по обвинения в измама с валутни фючърси. Според следователите, щетите, причинени от операциите може да достигнат до няколко милиарда песос. В сряда Фернандес де Кирхнер получи уведомление, че съдията налага запор върху цялата й собственост.

Кирхнер е обвинена в манипулиране на обменните операции на централната банка, навредили на финансовата система на страната, в последния й месец като държавен глава. Според федералния съдия Клаудио Бонадио е „очевидно, че тогавашният президент е дала инструкции на своя икономически министър да извърши финансовата операция , които са бързо изпълнени”.

Същата мярка е издадена и за икономическия министър в нейния кабинет Аксел Кичилоф, както и за ръководителя на централната банка Алехандро Ваноли и 12 бивши членове на управленския борд.

Кирхнер, която беше президент между 2007 и 2015 година, е обвинена в спекулативни валутни продажби. Действията са извършени малко преди избирането на новия консервативен президент Маурисио Макри. Според сегашното правителство, операциите са довели до загуби от стотици милиони долари за южноамериканската страна.

Аржентинската президентка стана хит в интернет с танц на предизборен митинг

Атрактивните танцови движения на президента на Аржентина Кристина Кирхнер се превърнаха в интернет сензация, пише "Телеграф".Кирхне...

Кирхнер беше изправена пред съда в средата на април и отказа да отговаря на въпроси. Вместо това тя представи документ, с който настоя за отвод на Бонадио.

Кирхнер вече не е защитена от политически имунитет. Тя още е разследвана за корупция, както и за нередности в имотни сделки на семейството й. Тя смята себе си за жертва на политическо преследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка